Почетак 20. века спојио је Бор и рударство. Бројне генерације потом одрастале су слушајући о граду изниклом из руде у источној Србији. Читавог века Бор је рударством доносио просперитет целој земљи. Како је град растао, тако је растао и његов утицај на сфере живота које нису у блиској вези са привредом.

Име Бора кроз свет је, као део свог псеудонима, поносито носио свестрани уметник и истакнути представник надреализма Стеван Живадиновић (1908-1993), запамћен као ,,Ване Борˮ. Крајем шездесетих и седамдесетих година то су чинили спортисти. РФК Бор остварио је успехе које ниједан фудбалски клуб из источне Србије није поновио. Играња финала Купа Југославије, европског Купа победника купова и шест сезона Прве савезне лиге Југославије оправдано се истичу на фејсбук страници Упознајте Борски округ.

Временом је све више Борана свој град представљало из неког другог угла, који није само рударски. На видело је изашао музички таленат. Крај 20. века инструменталној музици је донео ново запажено име. Реч је о Владану Вучковићу Паји, Боранину који је постао један од најпознатијих домаћих гитариста.

Истовремено, Александар Стојковић и Жељко Љубић 1988. формирали су ,,Пројекатˮ. Након четворогодишње паузе, уз прикључење Предрага Марковића и Горана Љубића, 1996. настао је ,,Гориборˮ – бенд који спаја алтернативни рок, блуз и електронску музику, али и Бор. Посведочено је то мотивом детета пред борским парком на омоту албума ,,Хоћу кући”. Наступи у родном месту израсли су у популарност широм бивше Југославије.

Каснијим албумом из 2007. године Бор је постао још поноснији. Према избору критичара веб-магазина ,,Попбоксˮ, најбољи домаћи албум прве деценије 21. века је албум ,,Гориборˮ. Албум истог имена као бенд, дугогодишњи главни уредник Горан Тарлаћ окарактерисао је као ,,највиши појединачни креативни домет српске културе 21. векаˮ. Познати хрватски музички критичар Александар Драгаш је албум ,,Гориборˮ прогласио врхунцем пост-југословенског рока.

Оцене ,,Попбоксаˮ, који је сматран наследником чувених часописа ,,Џубоксˮ и ,,Ритамˮ, високо су вредноване. Отуд, треба истаћи да је исти веб-магазин прогласио албум ,,Ево је бањаˮ најбољим регионалним албумом 2012. године по оцени критичара. Живот је осниваче култног бенда одвео из Бора, такође је мењан састав, али је име остајало: Гори-Бор.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.