Danas, 19. septembar 2022. odobren je vodič za podnosioce projekata u cilju raspisivanja prvog poziva za dostavljanje predloga projekata u okviru programa Interreg IPA Rumunija-Srbija 2021-2027. Potencijalni korisnici će koristiti isključivo kompjuterski sistem JeMS za podnosenje dokumenata i imaće koristi od pojednostavljenih opcija za izmirenje troškova, kao i od pojednostavljenog sistema implementacije projekta.

Takođe, tokom prvog sastanka Odbora za praćenje, koji je održan danas u Velikom Gradištu (Srbija), predstavljena je i odobrena sva neophodna dokumentacija za raspisivanje prvog poziva za dostavljanje predloga projekata, u vrednosti od približno 26 miliona evra (IPA sredstva).

U periodu 2021-2027, Ministarstvo razvoja, javnih radova i uprava iz Rumunije je Upravljačko telo za Program Interreg IPA Rumunija-Srbija 2021-2027, koji će imati ukupan budžet od 87.725.681 evra i koji će finansirati projekte za zaštitu životne sredine i prilagođavanja klimatskim promenama, zdravstva i obrazovanja, turizmu i kulture, odnosno upravljanje granicama.

Finansiranje ovih prioriteta iznosiće 85% od Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III), 13% će biti nacionalno sufinansiranje, koje će obezbediti rumunska država, a sopstveni doprinos će biti 2% za rumunske korisnike. Srpski korisnici će obezbediti sufinansiranje od 15% svog punog doprinosa.

U prihvatljivoj oblasti ovog programa obuhvaćene su tri županije iz Rumunije (Timiš, Karaš-Severin i Mehedinci) i šest okruga iz Srbije (Severnobanatski, Srednjobanatski, Južnobanatski, Braničevski, Borski i Podunavski).

Da bi se obezbedio transparentan okvir za institucionalnu saradnju, Ministarstvo razvoja, javnih radova i uprave (MDLPA) je organizovalo konsultacije sa ključnjim akterima iz oblasti ovog programa i postavio na sajtu www.romania-serbia.net, u odeljku posvećenom prvom pozivu za dostavljanje predloga projekata, sva dokumenta koja se odnose na Interreg IPA program Rumunija-Srbija.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Upravljačkog tela programa, u okviru MDLPA, kao i predstavnici Nacionalnog tela iz Srbije, Evropske komisije i institucija zastupljenih u ovom telu.

Preuzeto sa sajta Intereg IPA CBC Romania Serbia

Fotografije: Vladimir Stanković