И последња деоница источног крака Коридора 10 свечано је пуштена у саобраћај, чиме је заокружен комплетан путни паневропски саобраћајни коридор кроз Србију.

Пуштањем деонице од Просека до Црвене Реке укупне дужине 22,5 километара завршена је изградња читавог источног крака од Димитровграда до Ниша, дужине 87 километара.

Свечаном отварању деонице присуствовали су председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, премијер Бугарске Бојко Борисов, члан Председништва БиХ Милорад Додик, бугарски и српски министри, као и путари и бројни грађани из околних средина.

Ова деоница источног крака сматра се и најтежом јер је њоме заобиђена Сићевачка клисура. Укупна вредност изградње источног крака процењује се на око 476 милиона евра, укључујући и додатно изведене радове као последица измене пројеката.

Према речима председника Србије, аутопутеве градимо да би људи могли, не само да одлазе, него и да долазе и враћају се у Србију. „Децо ово је ваша земља, вратите се да је начинимо бољом“, поручио је Вучић.

„Данас повезујемо источну и западну Европу, нека нам је са срећом“, поручио је Борисов, док је Вучић нагласио да нам Бугарска никад није била ближа, те да остаје да комшије само заврше последњих 12 километара до Софије и онда до Истанбула неће бити ниједног метра а да није аутопут.

Веза централне Европе са Блиским Истоком – Источни крак Коридора 10 повезује Србију са Бугарском, али је важна и као транзитни коридор преко којег се одвија саобраћај између централне Европе и Турске ка Блиском Истоку.

Овај аутопут повезује два округа, Нишавски и Пиротски, са око 450.000 људи, велике привредне центре у овом делу Србије, Ниш и Пирот, обезбеђује лакшу везу источне Србије са најближим аеродромом “Константин Велики“ у Нишу, као и бољу везу са туристичким дестинацијама у овом делу Србије, као што је Стара планина.

Аутопут је, поред повезивања Србије са земљама ЕУ, важан и због веће безбедности у односу на магистралне путеве, као и због очувања националног парка Сићевачка клисура.