У оквиру припрема за нови пројектни циклус 2021-2027.г. ИПА програма Бугарска – Србија,  у Софији је одржан састанак са представницима Европске комисије, бугарске и српске стране.

Присутни су били представници великог броја министарстава двеју земаља, Привредне коморе Србије и начелника управних округа из Бугарске и Србије.

У овој почетној фази дати су предлози за програмске циљеве и могућност да се и профитабилне организације укључе како би се дао подстицај привреди малих и средњих предузећа, као и флексибилност у реформи регионалне политике.

Како је нагласила чланица Европске комисије: буђет ће бити под присмотром, и биће већи него раније, али се мора радити на повећању поверења са обе стране границе јер ће већи број малих пројеката бити усмерен управо и директно на људе.

SWOT анализа из 2014.г. и статистика Eurostata намећу ове предлоге, а коначну оцену даће комисија после завршетка социјално-економске анализе коју треба да ураде представници Бугарске и Србије. Социјално-економска анализа је и најважнија у овом процесу. Териоторијална анализа ће бити завршена током децембра месеца 2019.године, те се наредни састанак очекује у првом кварталу 2020. године.

Састанку су присуствовали начелници Јабланичког управног округа Милош Ћирић, Пиротског управног округа Драгана Тончић и Борског управног округа мр Владимир Станковић.