На данашњи дан 2017. године, из идеје историчара заљубљеног у завичај, рођена је фејсбук страница Упознајте Борски округ. Навршена је пета година, објављено је више стотина текстова, а циљ је остао исти. Циљ проистекао из жеље да се од Корбова до Злота и од Бољетина до Кобишнице сазна више о завичају, али да се и другима покажу богатства овог дела источне Србије.

Неготинска Крајина, Кључ, Пореч и Бор са околином крупним су словима забележени у историји. Потребно је било скинути прашину са тих слова и показати ризницу прошлости. Овдашња демографски мала насеља итекако су велика по другим мерилима. Није било тешко представити Рудну Главу, светски познату археолозима, или Костол, чувен по Трајановом мосту, као и места попут Горњана, Михајловца, Радујевца или Голубиња која крију богату прошлост.

Лепенски Вир, Праурију, Лазареву пећину, Шаркамен, Трајанову таблу и утврђења, од бројних римских до Форт Елизабета и Фетислама, немогуће је набројати у једном тексту. Но, увек треба истицати:

– Мајданпек није градић из прошлог или претпрошлог века, његово је име истицано и на картама Османског царства и Хабзбуршке монархије.

– Неготин је онај источни стуб у обнављању српске државности. Хајдук Вељко, Стеван Мокрањац, Ђорђе Станојевић и бројни спомињани генерали тек су део тога.

– Бор није само ,,град рудник”, већ скупа са Кривељом крије историју која сеже у античко доба, о чему је зачета прича.

– Доњи Милановац, Текија, Кладово, Брза Паланка и Прахово баштине раскошно наслеђе Римског царства, али и каснијих цивилизација, што остаје непресушна тема.

– Није без разлога овде толико градио кнез Милош оживљавајући Србију.

Немогуће је сажети све исписано током пола деценије. Много тога је речено, али много и чека да буде речено. Како је аутор историчар, најчешћа тема јесте била прошлост, али разнолика. Од праисторијских статуета овде пронађених, па до спортских успеха савременог доба. Толико разноврсних прича крије овај округ. Историчару у таквом завичају није тешко да пронађе инспирацију. Међутим, инспирација не би била довољна без пратилаца.

Дугогодишњи и највернији пратиоци углавном су људи које не познајем лично. Ипак, после толика година подршке и узајамног дељења знања, мало је рећи да све сматрам правим пријатељима. Захваљујући вама, ова фејсбук страница постоји оволико дуго.

Најсрдачније хвала,
Милош Р. Петровић

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.