Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић позвала је вечерас још једном све грађане наше земље да поштују мере које држава предузима у борби против коронавируса, упозоривши на то да су предстојеће две недеље време када наше друштво пада или побеђује у тој борби.

Брнабић је гостујући на Телевизији Пинк оценила да је непоштовање тих мера, уз аплаузе лекарима сваке вечери, врхунац себичлука и лицемерја.

Лекарима који раде 12 и више сати, шамар је у лице када после тако напорних смена изађу на улицу и виде масу безбрижних шетача, рекла је Брнабић.

Ово је време када сваки појединац треба да ради за цело друштво, а сваки дан када прекршите мере и шетате, је дан дуже за ваше родитеље, баке и деке, да седе код куће у изолацији. Још једном апелујем на то да се поштују мере, молим вас, ако не због вас, онда због солидарности са лекарима, медицинским радницима, старијим и хроничним болесницима, поручила је премијерка.

Према њеним речима, када бисмо сви поштовали мере и излазили само кад се мора, за две недеље бисмо имали другачије стање у којем би Влада, евентуално, могла да олакша мере.

Брнабић је истакла да је дан током епидемије за њу јако дуг, а да то грађани не могу да виде.

Дан никада није био дужи. 31 дан ви лежете свако вече са информацијом о томе колико је тога дана људи преминуло или је на респираторима и будите се са позивом да сазнате колико је људи умрло током ноћи, истакла је Брнабић и додала да ово није игра, нити лажна вест.

Она је пренела да се осећа поносно због тога како сада, што се услова тиче, изгледа Инфективна клиника у Београду, указавши на то да постоје примери где су здравствени системи богатих и великих држава, у петој недељи епидемије, остали без икакве контроле.

Србија је држава која уме да реагује и да слуша струку и има државни врх који је посвећен и ради 24 сата, нагласила је председница Владе и додала да је ово Србија која се бори и даје све од себе, а да искључиво од појединца зависи да ли ћемо успети у тој борби.

Брнабић је поручила да ће, уколико буде било потребно и ако буде недисциплине, држава увести рестриктивније мере, како би се сачували животи људи, оценивши да се наша земља у борби против коронавируса држи јако добро.

У Србији је живот, колико год је могуће, остао у нормали. Продавнице и апотеке су добро снабдевене, школа jе настављена јако добро, деца имају наставу код куће. Нема говора о отпуштању у јавном сектору, проблема нема са пензијама, чак ће пензионери добити додатак, заустављен је тренд отказа, јер су привредници видели да ће им држава помоћи, рекла је премијерка.

Према њеним речима, имамо више од 30 милиона маски, које могу да се нађу у апотекама, а такође и више него довољно респиратора.

  • преузето са сајта Владе Републике Србије