6.4.1941. године почео је Други светски рат у Југославији. За почетак сукоба на југословенском тлу често се погрешно узима бомбардовање Београда или других југословенских градова, премда је први напад одигран у срезу Кључ, данашњој општини Кладово, на истоку Србије. Први удар немачке снаге извршиле су око 2 сата после поноћи, сатима пре првих бачених бомби.

Прешавши Дунав из Оршаве, 54 припадника Брандербуршког пука, под командом Рихарда Бацинга, отпочело је препад на Сипски канал. Првобитно је део немачких војника кренуо у Кладово, у коме су побили југословенске официре и прекинули телефонске и телеграфске везе између Кладова и Сипа. Сипски канал је убрзо и без оштећења доспео у нацистичке руке.

Два сата касније, група за запречавање Сипског канала у Текији дознала је за немачки препад , те је посада реморкера ,,Витез”, на челу са поручником Јосипом Гргићем, одлучно покушала да поврати Сипски канал, али је он остао под немачком управом. Југословенска речна флотила успела је донекле да отежа пловидбу Дунавом, ипак, имајући у рукама доњи Ђердап, нацистичка Немачка имала је кључ најважнијег речног коридора у Европи.

Након покоравања Ђердапске клисуре, авијација Трећег Рајха је око 5 сати изјутра отпочела бомбардовање војних аеродрома широм Југославије, те других стратешких објеката, саобраћајница и насеља. Ђердап, сведок цивилизација и грађевинских подухвата током више миленијума, још једном је био у жижи историјског збивања. Овога пута збивања које ће целу домовину завити у црно, кренувши са дунавских обала на истоку.

– За илустрацију коришћена фотографија из ранијег периода са приказом једне од подводних експлозија на доњем Ђердапу којима је уређивано корито Дунава

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.