Плакете за „Serbia Zijin Copper“, “Еликсир” и “Ђердап”

На недавно одржаној седници Савета Борског управног округа једногласно је одлучено да су најзначајнији привредни субјекти у 2021. „Serbia Zijin Copper“ из Бора, “Еликсир” из Неготина и ХЕ “Ђердап” из Кладова.

Начелник Борског управног округа мр Владимир Станковић

У седишту Борског управног округа у Бору организован је пријем за представнике компанија, председнике локалних самоуправа општина и градова Борског округа. Том приликом најуспешнијима је уручене су  плакете за допринос унапређењу привредног амбијента на територији Борског управног округа.
Савет је, након анализе стања привреде и економије на територији Борског округа, закључио да је сарадња са ове три компаније једна од најбитнијих за економски и општи развој Борског округа. Такође, закључили смо да њиховом делатношћу доприносе и целој земљи. Serbia Zijin Copper је највећи извозник у Републици и запошљава око 6.000 радника. Приде, реч је о одговорном партнеру у друштвеном животу наших општина. “Еликсир” из Прахова је фирма која је у претходном периоду успела да запосли више од 300 људи са територије општине Неготин и постане велики добротвор. У Хидроелектрани “Ђердап”, вишедеценијском партнеру општине Кладово производи се 22 до 25 одсто електричне енергије за целу Србију. Због тога су, поред осталог, ове три компаније од изузетног значаја за Борски управни округ и наши су партнери и у добру и у злу. Борски округ је најисточнији део Србије, али се захваљујући њиховом раду, али и раду председника општина и градова где компаније имају седиште, он од остатка Србије издваја по изузетним економским резултатима. Ми са истока смо они који дају сунце целој Србији, тамо смо где теку злато, бакар, али и добро вино, а пре свега смо добри људи и домаћини – рекао је начелник Борског управног округа мр Владимир Станковић.

„Serbia Zijin Copper“ Бор
У име Serbia Zijin Copper за признање доприносу унапређења привредног амбијента на територији Борског управног округа захвалио се директор људских ресурса Huang Zhaoyu. Истичући да му је велика част што је компанија препозната као важан привредни субјект на територији Борског округа, он се у име генералног директора Jiana Ximinga захвалио начелнику округа, Градској управи и свима који пружају подршку развоју Serbia Zijin Copper.

Предстваник компаније „Serbia Zijin Copper“ Бор директор људских ресурса Huang Zhaoyu, градоначелник града Бора Александар Миликић, председник општине Мајданпек Драган Поповић и начелник Борског округа мр Владимир Станковић
Директор људских ресурса Huang Zhaoyu

Компанија је остварила развојне и пословне циљеве које је дефинисала на почетку године, заузела је прво место на листи највећих извозника у земљи и савесно је спроводила све обавезе из Споразума о стратешком партнерству са Владом Србије. Све то постигли смо у време поновног налета вируса корона и његовог делта соја, а успели смо да осигурамо и несметани ланац испоруке добара. У претходне три године, у пројекте техничке реконструкције свих рудника и топионице инвестирано је 943 милиона америчких долара. Године 2019. уложили смо 141 милион долара, прошле 293 милиона долара, а ове чак 509 милиона америчких долара. Имплементацијом водећих технологија у индустрији, увођењем напредног технолошког процеса и опреме, али и применом еколошких стандарда строжих од оних у Европској унији, приближавамо се остварењу циљева, односно стварању зелених рудника и еколошких фабрика – рекао је директор људских ресурса у Serbia Zijin Copper.
Хуанг Зхаоyу је у наставку истакао да кумулативни допринос компаније износи 335 милиона долара, од чега је 54,43 милиона долара уплаћено на име пореза и других накнада.
У Serbia Zijin Copper запослено је и 1.800 нових радника, па у компанији данас ради 5.979 људи који ће до краја ове године у просеку месечно зарађивати 100 хиљада динара. Плате су у односу на 2018. годину данас веће 47 процената. У светлу одрживе и конструктивне сарадње са локалним самоуправама, у еколошке пројекте досад је инвестирано 143 милиона долара, посађено је 112.600 садница и озелењена површина од скоро 500 хиљада квадратних метара. Компанија је савесно испуњавала и своју корпоративну одговорност, па је за донације издвојила укупно 2,2 милиона долара. Прошле године донирала је 571.000 долара за изградњу лабораторије “Ватрено око” у Нишу, а здравство, образовање, култура и спорт помогнути су са 754 хиљада долара – казао је Huang Zhaoyu.

„Еликсир“ Прахово

Плакету за допринос унапређења привредног амбијента, испред компаније „Еликсир“ из Прахова, преузео је заменик директора друштва за корпоративне послове господин Бранко Марковић који је нагласио да је „ИХП Прахово“ дете компаније „РТБ Бор“ које компанија „Еликсир“ преузима 2012. године у врло лошем стању, али са почетним великим улагањем у унапређењу технолошког процеса и модернизацији постројења, запошљавањем нових радника, данас остварује позитиван резултат, између осталог и због примарне потребе хемиског процеса неутралисања сумпорне киселине из „Serbia Zijin Copper“ из Бора.

Представник компаније „Еликсир“ Прахово, директор за корпоративне послове Бранко Марковић, подпреседник општине Неготин Богдан Гугић и начелник Борског округа мр Владимир Станковић

Од иницијалних 220 радника, у овом тренутку, „Еликсир“ запошљава 1000 радника, са тенденцијом раста због изградње хемијско-технолошког парка заједно са Владом Републике Србије, која је овај пројекат прогласила стратешким значајем за Борски управни округ и Републику Србију.

Завршен је план детаљне регулације Луке Прахово са значајним повећањем капацитета.

Главни задатак компаније је да заједно са локалном самоуправом Неготин, створи боље услове за рад и животно окружење свих становника локалне заједнице, уз друштвену одговорност и улагање у културу, спорт, здравство, просвету и инфраструктуру.

Признање које су добили, даје нови подстрек за даље унапређење привредног амбијента, запошљавање нових радника и ширење инвестиција.

„ХЕ Ђердап“

Испред компаније Електропривреда Србија – „ХЕ Ђердап“, обратио се директор за корпоративне послове господин Слободан Тодоровић, који се захвалио на престижној награди уз нагласак да су они као компанија са државним капиталом увек спремни да својим људским ресурсима и капиталом учествују и дају значајан допринос у раду локалних самоуправа Кладово и Неготин.

Директор за корпоративне послове „ХЕ Ђердап“ господин Слободан Тодоровић, председник општине Кладово Саша Николић, подпреседник општине Неготин Богдан Гугић и начелник Борског округа мр Владимир Станковић

Осврнуо се и на чињеницу како Град Бор потпуно другачије изгледа од његовог задњег доласка, у којем се много тога променило на боље – „до најситних детаља види се велики напредак“.

Заједничка синергија свих локалних самоуправа и привредних субјеката Борског управног округа

Свечаности у Борском управном округу су, поред представника награђених компанија, присуствовали градоначелник Бора Александар Миликић, председник општине Кладово Саша Николић, председник општине Мајданпек Драган Поповић и потпредседник општине Неготин Богдан Гигић.

Свако од њих је понаособ изнео податке из предходног периода, са акцентом на одличној сарадњи са привредним субјектима који послују на њиховим териоторијама. Награђене комапније су носиоци привредног развоја и уз друштвену одговорнос коју имају, велики су фактор развоја града Бора, општина Неготин, Кладово и Мајданпек, као и Републике Србије.

Заједнички закључак је да постоји огромна синергија свих привредних субјеката као и самих локалних самоуправа уз огромну подршку Владе Републике Србије и председника Александра Вучића. Та синергија се огледа у свим сегментима пословања, али и у резултатима које имамо на територији Борског управног округа. У свим реализованим пројектима, као и започетим и пројектима у плану.

Градоначелник и председници општина захвалили су се за одлично организован пријем у Борском управном округу.