Разгледница из Кладова са мотивом тврђаве Фетислам, почетак 1920-их

Туризам је у Кладову одувек спадао у најперспективније привредне гране. Најстарији податак о туристичком боравку у Кладову односи се на посету кнегиње Оливере, ћерке кнеза Лазара Хребељановића, из 1403. године. А као кладовски гост крајем треће деценије 19. века боравио је и Ханс Кристијан Андерсен, познати дански писац и творац светски познатих бајки попут Мале Сирене и Ружног Пачета, који је оставио изразито леп опис Ђердапа.

Када је реч о 20. веку, треба издвојити посете Иве Андрића, који је унео неколико овдашњих детаља и у своје приповетке. Док је од савремених државника у Кладову највише боравио Јосип Броз Тито.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.