Централна манифестација поводом Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у војној акцији „Олуја“ 1995. године, одржана је у земунском насељу Бусије. Председник Александар Вучић поручио је окупљенима да показујемо колико волимо свој народ и како нећемо да заборавимо све оно кроз шта су наши Крајишници морали да прођу. Српски члан председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик истакао је да је то било страдање библијских размера, а да су простори где су живели Срби пусти. Бог не броји чијих је жртава више, пред њим су све жртве исте, рекао је патријарх Порфирије.

„Морамо да опростимо, али то можемо само ако памтимо“
Вучић је рекао да у забораву људи живе погнутих глава, плашећи се и себе и других.

„Тек када почну да памте могу и да се усправе, могу да се отворе и да живе са собом и другима без сумње и страха. Могу и да опросте, и можемо и морамо да опростимо, али то можемо само ако памтимо, пошто у забораву нема опроштаја ни себи ни другима“, напоменуо је Вучић.

„Нека је вечна слава жртвама Олује. Србија је мајка, а не маћеха. Србија памти, живела Србија“, поручио је на крају свог обраћања председник Вучић.

„Срамота ме оне Србије која се стидела својих крајишких избеглица“
Вучић је истакао да га је срамота оне Србије која се стидела својих крајишких избеглица, која је затварала своје путеве и друмове да их други Срби не би видели, као да има потребе да се стидимо суза наших.

„Никада то више не сме да се понови“, поручио је председник.

„Нећу да се извињавам, хоћу да разговарамо у миру“
Председник је истакао је поносан на чињеницу што је у Србији стасала другачија политика и другачија генерација младих људи који хоће поносно и уздигнуто да држе своју српску главу.

„Нећу да се извињавам онима који су убијали десетине и стотине хиљада Срба, хоћу да разговарамо са њима у миру, хоћу да чувам мир, али нећу да газимо по убијеним Србима, нећу да газим по Крајишницима. Никада се као данас није прекрајала историја“, поручио је Вучић.

„Не треба рачунати да ће неко да се покаје због злочина над Србима“
Вучић је рекао да не треба рачунати да ћемо добити извињење или да ће неко да се покаје због злочина над Србима.

„За њих постоји једна истина – Срби штрче, Срби су непослушни, Срби су непоколебљиви и непокорни, такви нису потребни“, рекао је Вучић.

Вучић: Нећемо заборавити кроз шта су наши Крајишници морали да прођу
Председник Србије Александар Вучић рекао је окупљенима да показујемо колико волимо свој народ и како нећемо да заборавимо све оно кроз шта су наши Крајишници морали да прођу.

„Када се подсећамо егзодуса и етничког чишћења 250.000 Срба, ми подсећамо себе на то ко смо и куда идемо“, поручио је Вучић.

Истакао је да су у наш идентитет заувек уграђене колоне на тракторима.

„Говоримо о ономе идентитету у који су уграђени вечно и Јасеновац и Јадовно, и Пребиловци“, рекао је председник.

„Нећемо да ћутимо, борићемо се против неправде“
Додик је поручио да не жели никакве сукобе, али да РС не жели да одустане од својих политичких права и да не жели да се та права ускраћују на начин на који се то види ових дана.

„Ми нећемо да ћутимо и ми ћемо се борити против неправде коју смо доживели и доживљавамо у континуитету. Хоћемо снажну и стабилну Републику, ништа не тражимо него да Република Српска буде оно што је њој дато у Дејтонском споразуму и шта пише у уставу Босне и Херцеговине. Они су давно то нама отели, а ми желимо да то имамо. Ја мислим да је то легитиман политички циљ“, истакао је Додик.

Додик: Страдање библијских размера, простори где су живели Срби су пусти
Српски члан председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик поручио је присутнима да су се окупили да памте страдање библијских размера, још једно у низу које се десило Србима са тог простора.

„Страдање које се може и треба сматрати коначним решењем српског питања на простору хрватских држава, у познатој идеологији усташке Независне државе Хрватске, која је промовисала да једну трећину треба побити, једну раселити и једну прекрстити“, подсетио је Додик.

Указао је да су данас простори где су живели Срби пусти и празни. „Тамо нису дозволили народу ни да се врати да би остварио своја имовинска друга права“, навео је Додик.

Интониране химне Србије и Републике Српске
У присуству државног врха Србије и руководства Републике Српске, интониране химне РС и Србије – „Моја република“ и „Боже правде“.


„Бог не броји чијих је жртава више, пред њим су све жртве исте“
Патријарх је поручио да Бог не броји чијих је жртава више, чијих је мање и истакао да су пред Богом све жртве исте, звали се они Јован, Јозо или Јусуф. „Памтимо страдале ближње, али не злопамтимо, освета и мржња умањују онога који су опседнути њима“, рекао је патријарх.

„Молећи се данас за страдале, за наше ближње, не желимо да злоупотребљавајући жртве продубљујемо спиралу сукоба нити да водимо ратове комеморативним политикама сећања“, поручио је патријарх.

Патријарх Порфирије: Не смемо заборавити, али морамо опростити
Централна држана церемонија почела је у Бусијама. На почетку обележавања опело за страдале је одржао патријарх Порфирије.

„Не смемо заборавити, али морамо опростити“, подсетио је поглавар СПЦ на поруку патријарха Германа.
Централна церемонија одржана је у земунском насељу Бусије – где се те 1995. године зауставио велики број крајишких Срба.

Обележавању трагичног догађаја за српски народ, који Хрватска слави као дан победе и домовинске захвалности, присуствовао је председник Србије Александар Вучић и руководство Републике Српске, који су се претходно састали у вили „Мир“.

Испред Цркве Ћирила и Методија окупио се велики број грађана, а опело је служио патријарх српски Порфирије.

Први пут су на обележавању Дана сећања на жртве „Олује“ били су присутни преживели из логора Јасеновац.

Поводом годишњице, огласили су се државни званичници и удружења, и истакли да је етничко чишћење прошло некажњено, као и да се само неколицина Срба вратила својим кућама, јер услови за повратнике остају незадовољавајући.

Акција „Олуја“ почела је 4. августа 1995. године нападом на тадашњу Републику Српску Крајину.

Према подацима Комесаријата за избеглице – око 220 хиљада Срба је тада избегло из Хрватске.

Документационо-информациони центар „Веритас“ у својој евиденцији има 1.877 имена Срба погинулих и несталих током и након хрватске војне операције.

Од тог броја је 1.228 (65 одсто) цивила, од којих су око три четвртине били старији од 60 година, истиче се у саопштењу те невладине организације.

Многе жртве ни данас нису откривене нити идентификоване.