Од 10 најдужих пећина у Србији чак 5 налазе се на територији Борског округа. То су најдужа, Лазарева пећина код Злота, као и Џевринска греда код Брзе Паланке, Немачки понор и Буронов понор на Мирочу и најпознатија, Рајкова пећина код Мајданпека. Треба напоменути да се једна од преосталих 5 налази у самом суседству Мајданпека, у атару села Дубока, у општини Кучево.

Када је, пак, реч о најдубљим пећинама и јамама, ту Борски округ заузима још неприкосновеније место. Од 10 најдубљих чак 7 налазе се на територији Борског округа. Шест на планини Мироч – Буронов понор, Немачки понор, Ибрин понор, Фаца шора, Јама у Ланишту и, према мерењима из 2007. године најдубља, Ракин понор; као и Јама на Дубашници, недалеко од Злота. Поред тога, од преостале три са листе 10 најдубљих, једна се налази недалеко од територије града Бора, то јест, на делу планине Бељаница унутар суседне општине Жагубица.

Отуд се, са пуним правом, може рећи да Борски округ представља најзначајнију област у Републици Србији за љубитеље пећина и других спелеолошких објеката.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.