На данашњи дан 2017. године креирана је страница „Упознајте Борски округ“ на друштвеној мрежи ФацеБоок.

Аутор и власник ове предивне странице је професор историје Милош Петровић, из Доњег Милановца.

Предивна ствар је што професор Милош Петровић несебично дели своја знања и информације које прикупља у различитим музејима и библиотекама а све у вези места, историјског и културног наслеђа Источне Србије, општина и локалитета са подручја Борског управног округа.

Професор Милош Петровић и начелник Борског управног округа мр Владимир Станковић

Начелник округа мр Владимир Станковић и Милош Петровић су пре пар месеци договорили сарадњу у којој се садржај који креира Милош, преноси и на сајт БУО, са Милошевим потписом, уз обострану жељу да се све нешто лепо из нашег окружења подели што већем броју заинтересованих људи.

У категорији сајта „Упознајте Борски округ“, поред Милошевог садржаја, добродошли су сви који желе и имају садржај којим би се промовисао наш крај, да исти понуде. Квалитетне фотографије, видео прилози, писана реч, било која форма, добородошла је.

Ево разлога због којих је Милош креирао страницу на једној од друштвених мрежа:

Годишњица

24.2.2017. године, на данашњи дан, почела је са радом фејсбук страница Упознајте Борски округ, са циљем да јавности прикаже занемарeна или непозната културна и природна блага, али и историју и потенцијале овога краја. Док се у остатку Србије мало зна о овом округу, јер је ретко када тема медија, понесени тиме и мештани Борског округа све мање знају о свом завичају. Да би се таква ситуација изокренула и показало се да је овај део Србије један од богатијих, са историјом какву ретко које области имају, а која сеже до пре 10 000 година и Лепенског Вира, преко Рудне Главе као једно од најранијих рударства, затим пребогате историје за време Римског царства, када је овај крај био најзначајнији део чувеног Дунавског лимеса, до Неготинске крајине као источног стуба у рађању модерне Србије и двадесетовековног Бора око кога су се велике силе отимале.

Други циљ је показати да много тога вредног још увек постоји, да, поред археолошког налазишта и музеја Лепенски Вир, постоје и Археолошки музеј Ђердапа у Кладову, Музеј рударства и металургије у Бору, Музеј у Мајданпеку и Музеј Крајине у Неготину са пребогатим поставкама које нам одсликавају значај овога краја, који је несумњиво био знатно већи него што је данас. Са друге стране, акценат треба ставити и на природно богатство. Борски округ ће ускоро, када званично буде основан Национални парк Кучај-Бељаница, постати једини округ у Србији који ће имати два национална парка. Природа је толико била издашна овом крају да, уз највећу европску клисуру, јужне обронке Карпата и виноградарске низије, крије још много драгуља у виду пећина, понора, прерасти, водопада, кањона и језера о којима ни локално становништво не зна много.

Трећи циљ је локално становништво подсетити да њихов крај, у најмању руку, може да понуди све оно што могу крајеви које обилазе или о којима читају. Такође, поред упознавања са оним што их непосредно окружује, циљ је помоћи већој интеграцији самих општина унутар округа. Услед данашњих економских и административних прилика, мештани Борског округа углавном гравитирају ка већим центрима као што су Београд или Ниш и Нови Сад, или, пак, мањима попут Зајечара и Пожаревца, док о најближим суседима најмање знају. Отуд, циљ је и да Мајданпечани сазнају више о Неготину, Борани о Кладову и слично.

Као последње, али најважније, најлепше се захваљујуемо посетиоцима наше странице, уз – Ширите даље, делите и покажите да имате зашто бити поносни на завичај!

Укључите се и ви! Добродошли! Хајде да заједно покажемо свету оно што имамо и због чега смо поносни!

Срећно!