У Кањижи је одржана „Седма седница Заједничког консултативног одбора Комитета региона ЕУ-РС“, а одмах после седнице и састанак са представником Комитета региона ЕУ господином Робертом Годеком из Пољске.

Састанку су присуствовали Јустина Рог, представница Подкарпатског региона у администрацији Комитета региона ЕУ, господин Иван Бошњак, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, Даница Стојановић, шеф одсека у Сектору за ЕУ интеграције, пројекте и међународну сарадњу, Дејан Јовановић, копреседавајући Заједничког консултативног одбора и мр Владимир Станковић, начелник Борског управног округа.

Тема састанка била је успостављање Макрорегионалне стратегије за Карпатски регион.

Господин Роберт Годек је изнео предходно искуство у раду свих представника земаља чланица Карпатског региона, битне детаље и важност повезивања. Господин Иван Бошњак је уз обавезу да координира између Министарства државне управе и локалне самоуправе, Владе Републике Србије и представницима српских округа које у свом саставу имају део Карпатског подручја, нагласио да свака добра идеја и повезивање са чланицама Европске уније може имати само позитиван исход.

Начелник Борског управног округа се осврнуо на ресурсе и потенцијале својих локалних самопурава и битност историјског, културног, туристичког потенцијала али и заједничког ресурса кроз искоришћење природних богатстава, пре свих бакра и злата.

Гости из Пољске су изразили наду да ће по прихватању иницијативе од стране српских локалних и регионалних власти доћи и до формалних сусрета и узајамних посета уз размене делегација, већ почетком 2020. године, када буду организовали Самит будућег макрорегиона.

У наредном периоду уследиће званични дописи ка српској страни како би се успоставили даљи односи у поступању, на задовољство свих страна.

Српски грађани могу да очекују сарадњу у области културе, туризма, привреде и образовања са партнерима из шест земаља кроз које се простиру Карпати.