Међународна конференција ЈВП „Србијаводе“ под називом „Поплаве у Србији- превенција, реакција, опоравак- научене лекције, наредни кораци“ одржана је данас у Сава центру.

Циљ конференције био је да прикаже да је, и поред успешно реализованих обимних санационих радова за довођење заштитних система у функционално стање за нове поплавне таласе, које је ЈВП „Србијаводе“ у сарадњи са Канцеларијом за управљање јавним улагањима Владе РС извршило у периоду од 2014- 2019. године, неопходно константно улагање у превенцију, како би се спречиле последице глобалних и локалних климатских промена. Оцене научника недвосмислено указују да су поплаве на подручју Србије у блиској будућности у потпуности извесне, са последицама које могу превазићи и размере штета у 2014. години. Да ово није будућност, него реалност која је Србију већ задесила, приказано је у филму „ Поплаве у Србији- сви на истом задатку

Почасни учесници конференције били су министар пољопривреде, шумарства и водопривреде г-дин Бранислав Недимовић, министар заштите животне средине г-дин Горан Триван, државни секретар министарства државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић, као и бројни други еминентни стручњаци.

Конференцију је отворио директор ЈВП „Србијаводе“ г-дин Горан Пузовић који се својим обраћањем осврнуо на све остварене резултате у периоду опоравка од поплава, али и на оне активности које су неопходне да се предузму у циљу спречавања последица климатских промена у виду нових поплавних таласа. „Сведоци смо поплава које су погодиле и Америку, Немачку, Кину, Индију, Јапан, Аустралију, Русију, Грчку, Хрватску, односно да нема дела земљине површине који се није суочио са тешком ситуацијом. Дакле, то нам говори да није питање да ли ће се нешто десити, него када и где“- рекао је г-дин Пузовић. У будућности нас чека озбиљан рад, улагања и инвестирања, примена нових технологија, нових техничких и научних сазнања, размена искустава са регионом и светом. Да ли смо безбеднији, јесмо, да ли смо потпуно безбедни, нисмо“, истакао је Пузовић

Након тога, учесницима се обратио ресорни министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, г-дина Бранислав Недимовић који је истакао да је неопходно променити начин размишљања када је реч о поплавама јер, како оцењује, више нису само проблем поплаве на великим рекама, већ да оне могу настати и од малих поточића широких 50cm до метар. „Ми смо свега свесни, доста радимо, много новца се уложило и тек ће улагати у годинама које су пред нама. Министар је нагласио да наука мора бити на првом месту, да како науука каже држава мора да испоштује и испрати, јер уколико дође до поплава, ту импровизацији нема места.

Министар заштите животне средине г-дин Триван истакао је да није требало да се деси 2014.година, да изгубимо људске животе и схватимо да пуно тога можемо сами да урадимо и да све оно што ЈВП „Србијаводе“ раде су припрема за будућност која је већ дошла.

„ Изменама Закона о локалној самоуправи уредили смомеђуопштинску сарадњу, како би општине и градови могли да се удружују у циљу бољег одговора на потребе својих заједница. Позивам градове и општине да се удруже и заједно предложе пројекте који ће допринети смањењу ризика и превенцији последица елементарних непогода. Данашња конференција је значајна јер са овог места заједно можемо да пошаљемо поруку да је превенција веома важна и да заједно треба да радимо на наредним корацима, како бисмо у сваком тренутку били спремни на реаговање“, рекао је државни секретар Бојан Стевић.

У другом делу конференције, кроз презентације представника државних институција приказано је да само заједничким деловањем могу да се остваре изузетни резултати.

Након 2014. године Влада Републике Србије је препознала значај улагања у област заштите од поплава, што је омогућило да ЈВП „Србојаводе“ у периоду опоравка, у сарадњи са државним институцијама, али и са локалним самоуправама, оствари изузетне резултате, што је и приказано кроз презентацију извршног директора ЈВП „Србијаводе“ Звонимира Коцића: „Поплавни догађаји у Србији и активности ЈВП „Србијаводе“ – опоравак и унапређење заштите од поплава“.

Да је систем предвиђања, прогноза, давање упозорења и најава за ванредне метеролошке и хидролошке појаве од изузетне важности приказано је кроз презентацију: „Улога РХМЗ-а у превенцији и одбрани од поплава“ помоћника директора, г-дина Славимира Стевановића.

Након тога, проф Грађевинског факултета др Јасна Плавшић је кроз своју презентацију представила да су имплементације иновативних система смањења ризика од поплава, такође, веома важан аспект.

Дугогодишња и успешна сарадња у области истраживања, пројектовања, као и у изради студија, креирала је посебан сараднички однос ЈВП „Србијаводе“ са Институом за водопривреду „Јарослав Черни“. Извршна директорка доц.др Марину Бабић Младеновић је кроз своју презентацију представила смернице за смањење ризика од поплава, узимајући пример слива Колубаре.

У трећем делу конференције акценат је стављен на значај и улогу локалних самоуправа у целокупном систему организације, како одбране, тако и превенције од поплава. Након свих ових елементарних непогода Владина канцеларија за управљање јавним улагањима у координацији са ЈВП „Србијаводе“ учествовала на реализацији пројеката како би се обновило оно што је срушено и однешено у поплавама. О улози и значају Канцеларије за управљање јавним улагањима у превенцији и санацији од поплава представио је помоћник директора Зоран Диздаревић.

Када дођу ситуације у којима значи свака врста помоћи, тада се на делу показује солидарност људи. Значај Сталне конференције градова и општина, у коју се удружују градови и општине, како би заједно могли да раде на узајамном развоју, заштити и остваривању заједничких интереса представио је генерални секретар г-дин Ђорђе Станичић кроз своје излагање.

Подршка имплементацији локалних самоуправа у процес превенције и санације од поплава пружа УНДП, као један веома битан чинилац и сарадник овог система. Нешто више о томе рекао је вођа тима за витални развој УНДП-а у Србији г-дин Жарко Петровић.

Број примера добре праксе и сарадње ЈВП „Србијаводе“ са локалним самоуправама, општинама и градовима, се сваким даном увећавају. У духу добре сарадње градоначелница града Крушевца, г-ђа Јасмина Палуровић и председник градске општине Обреновац г-дин Мирослав Чучковића су кроз своје презентације показали примере добре праксе у сарадњи са ЈВП „Србијаводе“.

На самом крају одржана је панел- дискусија на тему унапређења система заштите од поплава, научених лекција и наредних корака.

Kao закључак конференције намећу се чињенице да једино константним улагањем у водопривредну инфраструктуру, превентивне мере заштите од поплава, али пре свега бригом о животној средини, можемо да спречимо последице глобалних и локалних климатских промена.

Напредак није пуко поправљање прошлости, улагањем у превенцију данас, непрекидно се крећемо ка сигурнијој будућности.

  • текст преузет са сајта Србијаводе
  • фотографије (клик за већи формат) – аутор: начелник БУО