,,Вељко, Вук и Стана” – Акрилик, димензија 50 х 60 центиметара, завршен 1997. године, дело је Драгољуба Стајковића, једног од највећих сликара Неготинске Крајине. Стајковић је рођен 1950. године у Кобишници, похађао је Средњу уметничку школу у Нишу, док је академско звање стекао на Академији лепих уметности у Паризу. Усавршавање је наставио у Холандији и Италији. Иако је пропутовао већим делом западне Европе, где се данас налазе и бројна његова дела, вратио се у своју родну Кобишницу.

Инспирисан преломним историјским тренуцима за Крајину од пре два столећа, Драгољуб Стајковић је главни мотив нашао у Хајдук Вељку. Ипак, композиција слике је комплекснија. У згуснутој, али уравнотеженој композицији, десну страну дела, слојевима зелене и смеђе боје, испуњавају обриси грађевина типичног архитектонског облика за Неготинску Крајину. У горњој половини са леве стране попрсје Хајдук Вељка представљено је фронтално. Замишљено лице усмерено је ка посматрачу.

Десно од Хајдук Вељка, насликан је улаз са лучним завршетком, изграђен од камених блокова, који се стапа са десном страном композиције. Лево од крајинског хероја нижу се представе Вука Караџића, пријатеља Хајдук Вељка и оновременог становника Неготинске Крајине, и Чучук Стане, његове љубе рођене у Сиколу. Светлост извире са леве стране, осветљавајући у потпуности лик Вука Караџића, са фесом на глави, коме равнотежа сенки наглашава удубљења и испупчења на лицу. Као и код Чучук Стане, чија је коса подељена на раздељак и припијена уз главу.

Сигнатура и датум исписани су у доњем десном углу, латиницом, штампаним великим словима ,,Staj ’92-97”, алудирајући на уметничко име аутора и период израде. Слику ,,Вељко, Вук и Стана” Драгољуб Стајковић је по заврештку поклонио Музеју Крајине и она је данас део сталне поставке Музеја Хајдук Вељка.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.