У четвртак, 16.07.2020. године у Великој сали Градске управе у Зајечару одржана је заједничка седница Савета Зајечарског и Борског управног округа.

Седници Савета Борског и Зајечарског управног округа су поред начелника оба Округа присуствовали и градоначелници градова Бора и Зајечара као и председници општина Књажевца, Соко Бање, Бољевца, Кладова, Мајднпека и Неготина, представници Завода за јавно здравље „Тимок“ Зајечар и републичке санитарне инспекције.

На седници је констатовано да је епидемиолошка ситуација у вези са врусом COVID -19 на подручју Тимочке Крајине јако непогодна, са тенденцијом даљег раста броја заражених и оболелих.

Ситуацију додатно компликује чињеница да се на резултате тестова које Завод за јавно здравље „Тимок“ шаље референтним институцијама у Нишу и Београду, чека и до 15 дана, што оптерећује рад како Штабова за ванредне ситуације локалних самоуправа у доношењу адекватних одлука тако и Ковид и Здравствених центара у дијагностиковању и збрињавању истих. У овом тренутку на резултате чека 678 тестираних грађана.

Да би се ситуација поправила, закључак чланова Савета је да је потребно адекватно опремити Завод за јавно здравље „Тимок“ у Зајечару који поседује људске и просторне ресурсе али не и опрему за тестирање на COVID -19.

У складу са тим упућен је захтев Влади Републике Србије и Министарству здравља да у складу са могућностима помогну адекватном техничком опремању одговрајуће лабораторије у Заводу за јавно здравље „Тимок“ у Зајечару, како би на адекватан начин могли да одговоре потребама тестирања и брзог добијања резултата а тиме и дијагностиковања вируса.

Чланови Савета оба Округа, Борског и Зајечарског, изразили су спремност да и партиципирањем из буџета локалних самоуправа учествују у набавци потребне опреме, како би се постојећи проблем превазишао. Партиципација би се одредила сходно броју становника сваке локалне самоуправе у односу на укупан број становника оба Округа, са изузећем општине Соко Бања.

Представници локалних самоуправа Борског и Зајечарског управног округа, на данашњем састанку договорили су међусобну интерну комуникацију око предлагања и реализације мера у сузбијању пандемије COVID -19 на подручју Тимочке Крајине, као и да хитно упуте иницијативу Кризном штабу Републике Србије и ресорном министарству да се одреди потенцијална COVID болница за територију Тимочке Крајине, водећи рачуна о кадровској оспособљености исте.

Начелници оба Округа су преузели обавезу на себе да уз кооринацију Владе Републике Србије раде на кадровском јачању санитарних, здравствених и других републичких инспекција, а све у циљу заштите и безбедности здравља суграђана на територији Борског и Зајечарског управног округа.