Црква Свете Тројице, саграђена 1874. и освештена 1876. као Саборна црква у Неготину, један је од највелелепнијих православних храмова источне Србије, али и шире. Поред изгледа и значаја, неготинску цркву истиче и занимљив историјат градње. Једна од таквих занимљивости је и то да је као украсни елемент на врхове стубова ограде, којом је порта ограђена 1893. године, постављена топовска ђулад из кладовске тврђаве Фетислам.

Централни мотив на илустрацији је рељеф грба Српске Православне Цркве са анђелима као држачима, део богате пластичне декорације цркве Свете Тројице, постављен изнад улаза у неготинску богомољу.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.