Заједничко веће општина формирано је мешународним уговором пре 22 године на територији тадашње Републике Српске Крајне а у циљу мирне реинтеграције ових простора у уставно-правни поредак Републике Хрватске и признавања посебности локалних самоуправа насељених Србима у Подунављу. Током предходних деценија упркос бројним изазовима и препрекама српска мањина се одржава и развија у источној Хрватској захваљујући и постојању ове институције.

Државна делегација Републике Србије, предвођена Милошем Вучевићем, изаслаником председника Републике Србије Александра Вучића, Иваном Бошњаком изаслаником премијерке РС Ане Брнабић, као и великог броја начелника српских управних округа, градоначелника и председника локалних самоуправа из Србије били су присутни на заједничкој седници.

  • фотографија преузета из кабинета Нишавског управног округа

Испред Борског управног округа, делегацију су представљали начелник БУО мр Владимир Станковић и градоначелник града Бора Александар Миликић.

За Србију не постоји већи интерес од очувања мира и стабилности у региону, бржег повратка Срба на своја огњишта у Хрватској и поштовања српске националне мањине у тој држави!

  • главне су поруке са скупа у Вуковару.