Братимљење градова из Србије са иностраним релативно је новијег датума. Иако се у последње три деценије већи број општина и градова побратимио, и даље није реч о великом броју.

Градови побратими најчешће су општине и градови из околних балканских земаља и мањим делом из остатка Европе. Свега неколико већих градова из Србије побратимљено је са градовима ван ,,Старог континентаˮ.

Мало је познато да је свега један град побратимљен са неким градом из Африке. Реч је о граду Бору и граду Китве из Замбије. Китве је индустријски град, са више од пола милиона становника, чиме је други по величини у овој земљи на југу Африке, која је од Бора удаљена више од 6300 километара ваздушном линијом.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.