,,Трајанов споменикˮ – Графика из 1726. године италијанског грофа Луиђија Фердинанда Марсиљија, великог научника и путописца, рођеног 1658. и преминулог 1730. године. Марсиљи је приказао по својој замисли изградњу Трајановог моста, код данашњег села Костол, источно од Кладова, са спомеником римском цару Трајану у првом плану.

Графику је, пак, израдио холандски графичар Јакоб Хоубракен по упутствима грофа Марсиљија. Била је део богатог научног и илустрованог дела у шест томова под називом ,,Danubius Pannonico-Mysicusˮ, у коме је италијански гроф описао Подунавље и већи део тадашње границе Хабзбуршког и Османског царства који је обилазио двадесет година.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.