Општина Кладово једна је од само четири у читавој Србији које поседују такозване ,,библиобусе”. Реч је о покретним библиотекама, то јест, моторним возилима адаптираним у библиотеке, која путују до села и удаљенијих места у општини која немају библиотеку. На тај начин не само да пружају могућност коришћења библиотеке ширем становништву, већ развијају и подстичу читалачку навику код најмлађих у руралним подручјима.

Кладово је свој библиобус добило 2010. године захваљујући овдашњем Центру за културу и дугогодишњој директорки ове установе, Жаклини Николић, која је, између осталог, један од најзначајних сарадника и подржилаца фејсбук странице Упознајте Борски округ. Поред Кладова, остале општине су Пријепоље, Алексинац и град Крушевац.

Управо је у Кладову 2019. године одржан Први фестивал библиобуса у Србији, на коме је, поред домаћих, било гостију из Француске, Холандије, Словеније, Хрватске, Мађарске, Бугарске и Румуније. Омасовљење покретних библиотека у Србији нарочито би било од значаја за источну Србију, где су поједина села и до 30 километара удаљенa од најближе библиотеке.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.