Порекло имена Мајданпека једно је од образложенијих међу топонимима у Србији. Етимологија нам говори да потиче од речи ,,мајдан” и Пек. Уједно је реч о два појма која се најчешће повезују са овим рударским градићем. Између осталог, све до Другог светског рата углавном се и писало одвојено ,,Мајдан Пек”.

Сматра се да је ,,мајдан” потекло од турске речи за рудник. Заправо речи која је у турски језик доспела из арапског (مَعْدِن – maʿdin), у коме је имала исто значење. У имену Мајданпека несумњиво се одомаћила као реч османског турског језика (معدن‎ – maden).

Извори, међутим, сведоче о још једном облику имена, а то је ,,Медани Пек”. Као што је раније писано на страници Упознајте Борски округ, уједно и доказано објављеним старим картама, овај облик имена неретко се појављивао све до краја 18. века. Мада има сличности са називом који је остао до данас, узимајући у обзир да је реч о простору на коме је било словенског живља пре доласка Османлија, препознаје се још једно могуће именовање вароши под Старицом.

Пек се свакако односи на истоимену реку, док се ,,Медани” доводи у везу са металом који се на овом простору експлоатисао од најранијих времена, сведоче о томе Праурија и Рудна Глава. Реч је о бакру, који се на старословенском називао ,,мед”, односно ,,мѣдь”. Ова теорија снажну потпору има и у савременим словенским језицима.

Изузев српског, хрватског, словеначког и македонског, на којима се каже бакар, ова старословенска реч сачувала се у свим осталим словенским језицима, те она и данас гласи:

на руском језику – медь; словачком – meď; чешком – měď; бугарском – мед; белоруском – медзь; пољском – miedź ; и украјинском – мідь.

За илустрацију коришћена раније објављена карта из 1716. године и разгледница Мајданпека са почетка 20. века.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.