Фудбалски клуб Хајдук Вељко из Неготина спада у старије клубове у Србији. Иза себе има читав век историје. Уједно је један од ретких који носи исти назив као и када је основан 1919. године. Међутим, услед тешких прилика које су задесиле земљу касније, данас не можемо говорити о континуитету имена.

На почетку Другог светског рата у Југославији, наредбом немачких власти неготинском клубу је забрањено да носи име чувеног крајинског хероја. Тако је ,,Хајдук Вељкоˮ постао ,,Студентˮ. Напорима управе клуба наредне 1942. године враћено је првобитно славно име.

Завршетак рата, међутим, није учврстио име клубу. Године 1946. ,,Хајдук Вељкоˮ је постао неготинска ,,Црвена звездаˮ. Њеним спајањем са клубом под именом ,,Пролетерˮ, такође популаран послератни назив, убрзо је настао ,,Крајинацˮ, потом прекрштен у ,,Неготинацˮ. Ипак, ни то име није дуго потрајало, већ 1948. клуб је поново био ,,Хајдук Вељкоˮ.

Преименовање које се издваја у овој причи, јесте оно у вези са Немцима. Неколико деценија након што су окупаторске немачке власти забраниле име ,,Хајдук Вељкоˮ, прилике су се тако промениле, да се то име није само учврстило у Неготину, већ је постојало и у фудбалском свету Савезне Републике Немачке и Аустрије.

Према подацима некадашњег фудбалера и спортског радника Момчила Ђорђевића, клубови са именом ,,Хајдук Вељкоˮ постојали су и у метрополама ових земаља, Франкфурту и Бечу. Њихови оснивачи били су људи из неготинске дијаспоре. Монографија поводом седамдесетогодишњице клуба такође износи податке о ,,Хајдук Вељкуˮ из аустријског града Дорнбирна.

Новембра 1987. године ФК Хајдук Вељко из Неготина гостовао је свом имењаку из Дорнбирна. Утакмица је завршена резултатом 5:1 у корист гостију.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.