Историја мајданпечког рударства обилује успонима и падовима. Отуд је дуга заједничка прошлост рудника и вароши прошарана великим годинама које су представљале својеврсне прекретнице. У 20. веку као таква издваја се 1961. година. Била је то година која је означила преображај једне скромне варошице под Старицом у савремени градић са високим солитерима. Као и раније у прошлости, напредак је био условљен рударењем.

Обновљена производња у мајданпечком руднику какаву данас познајемо свечано је отпочела 25. јуна 1961. године. Иако се на овом простору рударило вековима, издашно мајданпечко тло било је још увек пребогато рудом. Производња је убрзо достизала високе бројке. За наредних пола века, закључно са 2010. годином, произведено је 369 055 198 тона руде бакра, од чега је 331 108 859 само на Јужном ревиру.

Треба имати на уму да је реч о турбулентних педесет година, у току којих је било и економских санкција које су проузроковале пад производње, што уједно овако велику бројку чини још импозантнијом.

За илустрацију коришћена фотографија Музеја у Мајданпеку.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.