Капетан Миша Анастасијевић, најзнаменитији Доњомилановчанин и један од најбогатијих Срба икада, сврстава се у највеће добротворе свога времена. Као споменик његовог родољубља, и данас својим архитектонским складом плени једна од најраскошнијих зграда у Београду, Капетан Мишино здање, седиште Ректората Универзитета у Београду.

Међутим, мало је познато да је Капетан Миша и непосредно помагао народ. Као трговац сољу из Румуније и Угарске, овај Поречанац створио је читаву флотилу на Дунаву. На бројним лађама, којих је према подацима било 74, запошљавао је и до 500 људи. Милан Ђ. Милићевић у ,,Поменику знаменитих људи у српског народа”, објављеном три године после смрти Капетана Мише, наводи да је рачунајући и остале његове запослене, тај број достизао безмало 1000 људи, чиме је Миша Анастасијевић непосредно омогућавао егзистенцију огромном броју породица у тада још увек привредно крхој Србији.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.