Жртвеник од теракоте
локалитет: Рудокоп – Чока Окњи
место: Рудна Глава (Мајданпек)
хронологија: 5400-4600. година пре нове ере
музеј: Музеј Крајине;

Археолошка ископавања унутар старог рудокопа на узвишењу Чока Окњи изнад насеља Рудна Глава, поред значајних октрића у области археометалургије, обелоданила су импозантна дела праисторијске уметности. Међу таквим налазима истичу се два жртвеника. Један од њих, приказан на фотографији, баштини Музеј Крајине у Неготину као један од најзначајнијих експоната археолошке збирке.

Реч је о жртвенику од теракоте, висине 13, дужине 14 и ширине 10 центиметара, састављеном од плитког четвртастог реципијента са четири ноге. Попут другог споменутог жртвеника, такође раније објављеног на фејсбук страници Упознајте Борски округ, доминантна је стилизација главе јелена, овога пута на двема странама. Главе јелена су троуглaстог облика са шиљатом њушком и уцртаним крупним очима. Лучно обликовани рогови спајају се са реципијентом оквирно на половини његових бочних страна.

Реципијент је украшен угластим меандроидним линијама. Боја жртвеника варира од светле и загасите смеђе до црвенкасте. Припада винчанској култури и хронолошки се датује у млађи неолит. Постоји претпоставка да је коришћен и за осветљавање рударског окна.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.