Стригил
локалитет: Гробница
место: Кусјак (Неготин)
хронологија: 201-400. година нове ере
музеј: Музеј Крајине;

Стригил представља античку, у овом случају римску стругалицу која је коришћена у хигијенске сврхе, најпре за отклањање прљавштине, зноја и уља за тело. Најчешће су га користили атлете, имућни људи и војници, али и други. Сматран је драгоценим и личним предметом, те је неретко стављан у гробнице уз преминулог.

Међу такве гробнице убраја се гробница из периода позног Римског царства са простора Кусјака, недалеко од Неготина, у којој су пронађена три стригила истог облика. Приказани стригил дужине је 19 центиметара. Састоји се од повијеног реципијента који се сужава ка врху и широке правоугаоне дршке. Дршка је богато декорисана белом, црвеном и светлоплавом бојом.

На рубовима дршке налазе се орнаменти троугаоног облика беле боје. До њих, ка средишњем делу изведен је мотив шаховнице са квадратима црвене и светлоплаве боје. У средини дршке доминира спирала беле боје унутар које се налази пет кругова испуњених светлоплавом шаром на рубовима и црвеном у средишњем делу круга.

За разлику од многобројних естетски вредних предмета који су до сада објављивани на фејсбук страници Упознајте Борски округ, стригил се убраја у релативно мали број богато декорисаних који нису накит, прибор за ручавање, оружје или предмет коришћен у религијске сврхе, већ прибор за хигијену који је кроз историју изгубио своју намену.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.