Фудбалски клуб Пореч основан је 1932. године у Доњем Милановцу. Као у многе вароши, и у ову, тада смештену на ушћу Златице у Дунав, заљубљеност у фудбал долази са француским војницима и ослобођењем 1918. године. Следећом великом годином у историји доњомилановачког фудбала сматра се 1929, када је за начелника Поречког среза постављен руски имигрант, Леонид Чудновски.

Управо на његову иницијативу, новембра 1931. године одржан је оснивачки састанак Соколског друштва среза Поречког, које је наредне, 1932. Министарство физичког васпитања Краљевине Југославије регистровало. Једна од првих одлука доњомилановачког соколског друштва 1932. године била је оснивање фудбалског клуба, за који је Леонид Чудновски предложио име по речном острву на коме се до 1832. налазило ово насеље, али и по коме је место и цео срез носио назив, Пореч.

Исте године Југословенски ногометни савез је регистровао ,,Спорт клуб Поречˮ. Први чланови били су Љубиша Ђорђевић, Божа Стојановић, Боривоје Ломбауер, Раде Зековић, Михајло Радић, Славко Стојановић, Сава Ђорђевић, Марко Стојановић, Живојин Марјутић, Жика Калановић и Влада Рус. Прву званичну утакмицу Пореч је одиграо у гостима 1933. са фудбалским клубом Брзаска, из истоименог места у Румунији. Утакмица је завршена 1:1, а први гол у историји клуба постигао је Раде Зековић.

Мада су играчи Пореча познати по својим плавим и белим дресовима, прва боја била је црвена. Захваљујући доњомилановачком трговцу грчког порекла, Тоши Параносу, Пореч је убрзо по оснивању добио прву фудбалску лопту марке ,,данлопˮ, као и комплетну опрему, у виду десет пара копачки и црвених дресова са црним шорцевима и штуцнама. Традиционалне плава и бела уведене су 50-их година, на предлог тадашњег председника клуба Велимира Миленковића. Плава, као симбол реке Дунав, и бела, као боја фер игре.

У највеће успехе Пореча спадају титула првака Ногометног подсавеза Неготин 1948/49, Куп Маршала Тита Тимочке Крајине 1978, титула Регионалне фудбалске лиге Зајечар 1991/92. и одигране две сезоне у трећем рангу југословенског фудбала, Српској лиги – Исток 1995/96. и 1996/97.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.