Током 19. и прве половине 20. века, бројне истакнуте личности биле су родом из Неготинске Крајине. Генерали, политичари, научници и уметници, људи попут Стевана Стојановића Мокрањца, Ђорђа Станојевића или Бранка Вукосављевића који су великани у оквиру целе Србије.

То су тек тројица Крајинаца који су оставили печат у областима којима су се бавили, у конкретном примеру – музици, науци и ваздухопловству. Немогуће је навести све остале у једном тексту, мада је значајан део њих представљан на фејсбук страници Упознајте Борски округ. Име које је неретко спомињано јесте Јован Мишковић. Свестрани Неготинац запамћен је као генерал, министар војни, писац бројних научних дела и председник Српске краљевске академије.

О Јовану Мишковићу, рођеном 1844. и преминулом 1908. године, опширније је писано и његов животни пут прилично је познат. Нешто ређе се спомиње име Петра Велимировића, српског политичара школованог на Политехници у Цириху. Истакнути политичар Србије и свршени студент Швајцарске рођен је у крајинском селу Сиколу. О Петру Велимировићу, рођеном 1848. и преминулом 1911. године, такође је раније писано као о министру грађевина и председнику Владе Краљевине Србије.

Рођени Неготинац Јован Мишковић и рођени Сикољанин Петар Велимировић у истом периоду су достигли високе државне функције. Према истраживањима историчара Милоша Петровића, то се поклопило јесени 1902. године, када су се на највишој функцији за једног политичара и највишој функцији за једног научника нашла двојица Крајинаца.

Од 16. априла 1900. до 1. фебруара 1903. године на челу Српске краљевске академије, највише научне установе у Србији, био је Јован Мишковић. У том периоду, Петар Велимировић је саставио своју прву Владу, односно Министарски савет. Изузев положаја краља, који је био предодређен само за чланове династије Обреновић у то време, председник Владе Краљевине Србије представљао је највишу политичку функцију.

Петар Велимировић је у два наврата водио Министарски савет, односно Владу. Први пут од 7. октобра до 6. новембра 1902. и други пут од 7. јула 1908. до 11. фебруара 1909. по јулијанском календару. Прва Влада коју је саставио Крајинац Петар Велимировић функционисала је у периоду када је на челу Српске краљевске академије био Јован Мишковић, такође Крајинац.

На илустрацији лево приказан Петар Велимировић, десно Јован Мишковић.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.