Пре 60 година, 25.6.1961. прве тоне концентрата бакра из Мајданпека камионима су испоручене у Бор, где су истог дана у Топионици изливене прве аноде од мајданпечког коцентрата. Историјском датуму претходиле су кризне године после Другог светског рата, када су рудником управљале Војна комисија и београдска Дирекција за црну металургију, потом национализација 1947. године. Промене су биле неизбежне.

Године 1954. основано је предузеће Рудник бакра Мајданпек. Уследиле су велике припреме оличене у набављању савремене рударске опреме, како би 1958. на брду Швајц отпочели конкретни радови на отварању површинског копа Јужни ревир. У току наредне три године, све је било припремљено за свечано обележавање почетка обновљене производње и завршетка прве фазе развоја 25.6.1961. године.

Овај датум означио је преокрет како у пословању рудника, тако и у животу саме вароши под Старицом. Вишевековно рударско насеље које је одвећ доживљало подизања и гашења, овога пута доживело је један од највећих полета у својој историји. Деценија преображаја која је уследила потом неретко је описивана на фејсбук страници Упознајте Борски округ као један од периода који је изменио цео овај крај.

На попису становништва 1961. године, када се и одиграо споменути свечани догађај, Мајданпек је бројао 3746 становника. До наредног пописа, спроведеног 1971. године, тај број је нарастао на 8065 становника. Према истраживању историчара Милоша Петровића, реч је о више него двоструком увећању, односно увећању од 115%, којим је Мајданпек између два пописа становништва постао треће најмногољудније место на простору данашњег округа.

Уједно, 1971. године завршена је и друга фаза развоја. Долина Малог Пека постала је тесна за једно нарастујуће градско насеље коме је преостало само да се шири узбрдо трасом из које ће изнићи Капетанска улица, једна од најнетипичнијих у Србији. Истовремено, Рудник је настављао свој развој, сада као део Рударско-топионичарског басена Бор.

У илустрацији фотографија зграде Дирекције Рудника бакра Мајданпек 1962. године, која се сматра првом годином редовне производње. У горњем централном делу приказана анода са натписом ,,Први бакар из Мајданпека 25-VI-1961. годˮ која је постављена крај улаза у Дирекцију, као знак сећања на данашњи датум 1961. године.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.