Нови погон компаније „Јумко“, у коме је запослено 80 жена са територије општине Мајданпек, отворен је у Рудној Глави у присуству председника Србије Александра Вучића. Председник је рекао да је испуњено обећање, које је дао житељима Рудне Главе, да ће до Видовдана имати фабрику, наводећи да је много урађено у претходна два и по месеца у том крају.

Председник Александар Вучић је обилазећи нови производни погон „Јумка“ у Рудној Глави, рекао је да ће раднице добити за 3.000 динара веће плате него што им је руководство компаније обећало.
„Ако су вам рекли да радите за 34.000, 35.000 динара донећемо одлуку да држава субвенционише и да радите за плату од 38.000 динара. То ће бити већ од идућег месеца“, рекао је Вучић обраћајући се запосленима.

Он је рекао да је поносан што је пре само два и по месеца речено да ће се подићи фабрика у Рудној Главии за то кратко време то је реализовано, и погон је почео са радом. Јумкову фабрику Вучић је обећао мештанима Рудне Главе почетком априла, када је у тамошњој амбуланти примио прву дозу вакцине.

„Питао сам неколико дивних дама и свима је ово друга плата у кући, тако ће се лакше живети и моћи ће да гарантују сигурност деци и будућност породице“, рекао је председник.

Истакао је да ће запослени у Рудној Глави имати пуно посла, јер се баве шивењем одеће за све наше службе безбедности, а све је више захтева зато што нам снажне војска и полиција.

Захвалио је радницама што раде посао који није лак и посао за који би многи рекли да никада за тај новац не би, због чега ће им бити повећане плате уз субвенције државе.

 

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Рекао је да је јуче гледао једног младића који је запослен у овој фабрици, а који је раније био у иностарнству, те је с тим у вези обећао да ће бити рађено на водоводу, новом изворишту, као и на спајању са Доњим Милановцем.

Вучић је указао и да је пут Клокочевац-Рудна Глава, којим је прошао, урађен по највишим стандардима.
„Наставићемо да снажимо нашу Србију на истоку, одакле нам је огроман број људи отишао у иностранстви. Надам се да ће се вратити и да имамо више деце“, подвукао је Вучић.

Навео је и да Кинези раде добро у Бору, те да ће заједно порадити на еколошкој заштити да ваздух буде још чистији.

Пренео је и да је добио обећање да ће у Борском руднику просечна плата бити 98.000 динара, што је, подсетио је, значајно повећање имајући у виду да је пре две године, када је извршена приватизација, била 64.000 динара.

Вучић је казао да је задвољан смером у којем се ставри крећу.

„Сигуран сам да видите колике су промене за кратко време. Надам се да ћу за годину и по или две, у било ком својству, моћи да дођем поново и видим насмејана лица и видим више деце у Рудној Глави“, рекао је председник.

Указао је да су то огромне промене и навео да је остало да се уради водовод.

Додао је да су му пренели да је потребан и вртић, истичући да то има смисла ако будемо имали деце.

„Ако будемо видели да имамо више деце, да имате будућност, онда вам обећавам и вртић“, рекао је Вучић.

Вучић је током обиласка круга фабрике приметио да у Рудној Глави сада живи свега нешто више од 2.000 становника, док је 1961. године било око 3.200 радника.
Отварању фабрике Јумка у Рудној Глави присуствовала је министарка привреде Анђелка Атанасковић, министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић, председник општине Мајданпек Драган Поповић и представници компаније Зиђин копер Србија.

Нова фабрика Јумка у Рудној Глави, површине 1.000 квадратних метара, коштала је око милион евра, рекла је за Танјуг представник за односе с јавношћу компаније из Врања Гордана Савић.

Погон је саграђен за месец и по дана и у њему ради 80 жена у једној смени. На конкурсу за радна места било је 200 пријављених кандидаткиња из шире околине Мајданпека.

Савићева је навела да је 29 новозапослених радница прошло обуку шивења у Врању, а потом ће оне уз помоћ технолога Јумка обучити за тај посао преостале раднице.

Њихова обука је почела у понедељак 21. јуна када је погон почео с радом.

Производни програм погона у Рудној Глави, рекла је Савићева, исти је као и у осталим фабрикама произвођача из Врања, конфекција, радна одећа и униформе за војску и полицију.
Иницијативу за изградњу фабрике дао је председник Вучић када је почетком априла примио прву дозу вакцине против ковида 19.

Разлог је био жеља да се помогне развој општине Мајданпек и запошљавање жена из тог краја Србије.

За Рудну Главу издвојено више него за 70 година

Вучић је поручио да је испуњено обећање, које је дао житељима Рудне Главе, да ће до Видовдана имати фабрику, наводећи да је много урађено у претходна два и по месеца у том крају.

Више смо уложили у Рудну Главу, него у претходних 70 година, рекао је Вучић обраћајући се житељима тог места код Мајданпека.
Вучић је приметио да је урађен и локални пут којим је данас дошао, а који, каже, личи на путеве у најразвијенијим деловима западне Европе, Швајцарској, Аустрији, где, иначе, раде многи из овог дела Србије.

Биће урађен и пут Рудна Глава – Клокочевац, од 11 км, све до Доњег Милановца радимо. Дунавска магистрала ће да вам буде као нова, а од Милановца и Голупца ка Великом Градишту, Пожаревцу, Београду са брзом саобраћајницом, рекао је председник.

Указао је да су то огромне промене.