Пре 77 година, 17.11.1944. основана је прва средња школа на територији данашњег града Бора. Била је то борска Гимназија, настала свега месец и по дана након ослобођења у Другом светском рату. Доминантно рударско насеље, које је било сведок логора и тешких година под окупацијом, свој брзи послератни развој започело је унапређењем школства.

Године 1953. у ФНР Југославији званично је отпочела реформа школства која је потрајала пет година. Већ наредне 1954. виши разреди Гимназије издвојени су у самосталну средњу школу, док су нижи разреди припојени основној школи која је лета 1955. подељена на две осморазредне основне школе. Тиме је утврђена јасна подела између основних и средњих школа.

Виша мешовита гимназија 26.2.1957. године понела је назив ,,Бора Станковићˮ, у част великог српског књижевника. Школска 1959/1960. година донела је поделу на друштвено-језички и природно-математички смер. Иако је тиме умногоме довршен идентитет Гимназије какав познајемо данас, крај седемдесетих година 20. века донео је промене.

Школске 1979/1980. године, услед увођења система усмереног образовања, Гимназија је припајањем новонасталом Политехничком образовном центру ,,Иво Лола Рибарˮ престала са радом. Ипак, након што је званично укинут систем усмереног образовања, одлуком Скупштине општине Бор школске 1990/1991. године Гимназија ,,Бора Станковићˮ поново је издвојена као самостална установа.

Поред бурне историје реформи и мењања статуса, борска Гимназија ,,Бора Станковићˮ такође је мењала локацију. Као што се Бор од отварања рудника ширио и кретао ка југу, тако је и Гимназија јужно од свог старог дома у коме је данас Основна школа ,,Душан Радовићˮ, на 15 минута хода, пронашла нови дом у Зеленом булевару 26.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.