Др Горан Стаменковић, помоћник министра здравља и руководилац Радне групе присуствао је састанку Радне групе за сузбијање ширења вируса Ковид 19, у Свечаној сали Универзитета Ниш. Тема састанка је анализа резултата поступања у складу са одлукама Кризног штаба, али и усклађивање рада са новом Уредбом и допуном о мерама за сузбијање Ковида 19.

Испред Радне групе састанку поред др Горана Стаменковића, присуствовала је Јелена Мићић, секретар радне групе испред Јединице за подршку Министарства за државну управу и локалну самоуправу и Данијела Лончар, координатор рада начелника управних округа у Радној групи.

Стаменковић истиче координацију Комуналне и Санитарне инспекције са другим Републичким инспекцијама на још оперативнији начин.

Напомиње да су велики градови поред Београда, Крагујевца, Новог Сада понели велику озбиљност у напорима, а посебно издваја Ниш као центар Нишавског округа и пример Југоистичне Србије и додаје да у Војводини свакако предњачи Сомбор.

Састанку су присуствовали начелници седам округа: Нишавског (као домаћин састанка), Пиротског,  Топличког, Јабланичког, Пчињског, Зајечарског и Борског управног округа, као и начелници републичких инспекција, локалних комуналних инспекција, комуналних полиција ових седам округа.

У свом излагању, начелник БУО мр Владимир Станковић изнео је податке са терена, начин координације и пар проблема са којима се сусрећу инспектори, као и начин превазилажења истих. Искористио је прилику да се захвали свим републичким инспекторима Борског округа, инспекторима локалних самоуправа града Бора, општина Мајданпек, Кладова и Неготина као и Полицијској управи Бор због професионалног односа и одличне координације.

За период септембар – 14. новембар 2021 г., извршене су 1307 контрола: Бор 735, Неготин 250, Кладово 227 и Мајднапек 95 контрола са 22 републичка и 19 локалних инспектора уз редовну координацију полицијских службеника.

На териоторији Борског управног округа није било пражњења објеката као ни изрицања казне забране обављања делатности. Од стране санитарне инспекције покретани су поступци и наплаћене казне за непоштовање мера а тичу се личне заштитне опреме запослених и личне заштитне опреме корисника као и ковид редара.

Начелник је нагласио да се људи у Борском управном округу савесно придржавају мера које прописује Влада Републике Србије, и да је мали број оних који то не чине, те да је све већи проценат вакцинисаних што генерално утиче на смањење броја оболелих, или оболелих са тежим клиничким сликама, али да тај број није довољан у овом тренутку, те апелују на све да воде рачуна о свом здрављу. У здравственим установама има довољно вакцина, сви вакцинациони пунктови су отворени.