Пре 182 године, 24.12.1839. по актуелном календару, отворена је школа у Злоту. Била је то прва школа на територији данашњег града Бора, али и једна од најстаријих сеоских школа у Тимочкој Крајини. Први учитељ био је Димитрије Поповић, који се на том положају задржао до 1844. године када га је заменио Ђорђе Крстић.

Према истраживању историчара Милоша Петровића, тих година је Злот спадао у највећа насеља у окружењу. На попису спроведеном 1834. године, од укупно 45 насеља у окружју Црноречком, више становника имали су само Велики Извор и Подгорац. Злот је са 1635 пописаних лица био треће најмногољудније насеље. Оснивање школе у таквом месту било је очекивано.

Године 1871. у Злоту је отворена женска школа, такође прва на територији данашњег града Бора. Тиме је Злот, уз Зајечар и Бољевац, био једно од само три насеља тада Црноречког округа која су имала женску школу. Истовремено, тек у десет насеља Тимочке Крајине девојчице су могле да се образују (Доњи Милановац, Неготин, Кладово, Мајданпек, Брза Паланка, Текија, Књажевац, Зајечар, Бољевац и Злот).

Злот је 1876. добио прву школску зграду, подигнуту преко пута цркве Светог Илије. Године 1904. саграђена је нова школска зграда покрај старе. Обе су запаљене током Другог светског рата, те је 1948. године саграђена пространа зграда која је у употреби и данас. Под окриљем злотске школе, која већ деценијама носи име по чувеном Злоћанину и борцу за радничка права Петру Радовановићу, настава за ниже разреде такође се одвија у издвојеном одељењу у засеоку Кобила.

Основна школа ,,Петар Радовановић” носилац је бројних одликовања. Издваја се Орден заслуга за народ са сребрним зрацима, који је представљао 20. најважније одликовање СФР Југославије, а који је злотској школи додељен 1981. године.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.