11.1. по јулијанском и 23.1.1859. године по новом, грегоријанском календару, кнез Милош Обреновић, након изгнанства из домовине од скоро две деценије, искрцавши се у Радујевцу, тада највећем пристаништу Неготинске Крајине, започео је свој повратак на чело Кнежевине Србије. Повратку је претходила скупштина Кнежевине, у историографији запамћена као Светоандрејска скупштина, са обзиром да је сазвана на празник светог Андреја 1858. године, а чији је председник био капетан Миша Анастасијевић, чувени Доњомилановчанин.

Скупштина је збацила дотадашњег владара, кнеза Александра Карађорђевића, који је на челу Србије био 16 година, и донела решење о враћању кнеза Милоша на власт. Тим поводом родоначелник династије Обреновић је као своје место за повратак изабрао Радујевац, крајинско насеље на Дунаву, из кога је потом обишао оближњи Неготин, у коме је боравио од 11. до 15, то јест, од 23. до 27. јануара.

Ова вест одјекнула је Србијом, те су о њој извештавале и ,,Србске новине”, најважније гласило тадашње Кнежевине, које су на својој насловној страни пренеле:

,,Из Неготина, 11. јануара (у 3 сата и 45 минута поподне). Радосна вест! Светли господар и отац наш, књаз Милош Обреновић, на српској је земљи, у отаџбини својој. У 11 и по сата преподне приспео је у Радујевац, где га је многобројни народ најсвечаније дочекао. Одатле је у Неготин приспео у 2 и по сата поподне. У целом пределу овоме одушевљење је за књаза највеће, радост и кликовање најсвечаније, свеопште. Оваквог весеља, овакве свечаности Крајина не памти. Књаз се нама обратио дирљивим речима: ’Синови моји!’.

Живео књаз и отац наш, велики Милош! Ура!”

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.