16.5.1972. године званично је пуштен у рад хидроенергетски и пловидбени систем Ђердап – Portile de fier.

Свечаност је започета у 11 часова сусретом румунског и југословенског председника, Николаја Чаушескуа и Јосипа Броза Тита, на средини бране. Том приликом открили су две спомен-плоче, одржали говоре и доделили одликовања. Међу званицама биле су и владине делегације из држава чланица Дунавске комисије.

Тиме су радови, започети 7.9.1964. године, и званично завршени. Пројекат припреман годинама приведен је крају, а са њим и једна дуга историја Ђердапа која је сезала у римско доба и пионирске подухвате на Сипском каналу. Оставивши заувек поједине особености иза себе, Ђердап је попримио неко ново обличје.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.