16.2.1934. године одлуком бана Моравске бановине, једне од девет највиших управних јединица Краљевине Југославије, са седиштем у Нишу, а на иницијативу самих Неготинаца, основан је Музеј Крајине, тада као градски музеј Хајдук Вељко у Неготину. Најстарији музеј Тимочке Крајине.

Иницијатори оснивања неготинског музеја били су Милан Ј. Радојевић, школски надзорник у пензији, Светислав Стефановић, банкарски чиновник, и Стојан Младеновић, професор неготинске Учитељске школе, који су на идеју дошли током прославе стогодишњице ослобођења Крајине 21.9.1933. године, када је приређена била изложба ,,Старине Крајине”.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.