Сретење, које се слави 15. фебруара, обележава се као Дан државности Републике Србије. Овај дан установљен је у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године подигнут Први српски устанак – борба за ослобођење од Турака.

Истог дана, 15. фебруара је у Крагујевцу 1835. године издан и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије – Сретењски устав.

Сретење је веома важан датум у историји Србије, како због политичког, тако и због културног карактера. Управо се овај датум слави не само као Дан дражвности, него и као Дан уставности Србије.

Према Закону о државним и другим празницима у Србији, Сретење – Дан државности Републике Србије је државни празник који се празнује 15. и 16. фебруара, тако што ће ови дани бити нерадни.

Као Дан Државности Сретење се слави од 2002. године, према одлуци која је донета на заседању Скупштине Србије 10. јула 2001. год.

„Срећно Сретење, срећан Дан државности Републике Србије! Живела Србија!“ – честитка је начелника Борског управног округа мр Владимира Станковића.