Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, отворила је, заједно са председником Републике Србије Александром Вучићем, мултимедијалну изложбу “Србија 2019. – година инфраструктуре: Ништа више није далеко”, на којој су приказани остварени резултати и нови пројекти у области инфраструктуре, грађевинарства и саобраћаја.

Вучић је рекао да је за претходних пет година у инфраструктури урађено више него за претходних 40 и више година и да је тај резултат на понос Влади Србије и свима у Србији. “Не граде се путеви, пруге и зграде сами од себе, неко то мора да уради и да обезбеди новац тешким реформама”, рекао је Вучић.

“Поносан сам на све што смо урадили и позивам људе да дођу до недеље да виде ову мултимедијалну изложбу, да виде шта смо направили и какви су нам планови за будућност”, рекао је Вучић и честитао Министарству на организацији изложбе.

Михајловићева је рекла да је њен главни утисак о оствареним резултатима у инфраструктури да после свега што је урађено ништа више у Србији није далеко.

“Мој утисак је да смо са сваким километром изграђеног ауто-пута, са сваким километром рехабилитованих пруга, са сваком новом линијом “Ер Србије”, са сваком новом зградом у „Београду на води“, са сваким динаром уложеним у водни саобраћај, враћали наду и веру да Србија може да направи велике ствари”, рекла је Михајловићева.

Она је нагласила да је 2019. година резултата свих нас, јер је резултат у инфраструктури резултат и политичке стабилности Србије, и њене буџетске и финансијске стабилности и отварања нових поглавља у преговорима са Европском унијом. “Хвала председнику Вучићу, који је био уз нас и као председник Владе и као председник Србије, тако да данас можемо да покажемо шта смо урадили за грађане Србије”, рекла је Михајловићева.

Свечаном отварању изложбе у Палати Србија присуствовали су чланови Владе Србије, градоначелници и председници општина, представници дипломатског кора, представници државних институција и предузећа и бројне званице.

Изложба је подељена у пет тематских сала, у којима су представљени објекти, фотографије и филмови о инвестицијама у свим областима инфраструктуре, саобраћаја и грађевинарства.

Прва сала носи назив Коридор 10, друга је “Милош Велики”, док је трећа сала посвећена железници. Четврта сала посвећена је авио-саобраћају, а пета водном саобраћају и пројекту „Београд на води“, као и улагањима у комуналну инфраструктуру. Такође су на изложби представљени и станови који се граде у оквиру пројекта станоградње за припаднике снаге безбедности.

У сали Коридор 10 посетиоци, између осталог, могу да прођу кроз макете тунела Манајле и моста Врла и сазнају најважније информације у вези са изградњом овог ауто-пута.

Из ове сале улази се у салу “Милош Велики”, где се налазе информације и фотографије у вези с ауто-путем од Београда до Чачка, а део ове сале посвећен је српском владару, књазу Милошу Обреновићу, по којем је ауто-пут добио име.

У сали Железница посетиоци, између осталог, могу да осете како изгледа вожња новим возовима који саобраћају реконструисаним пругама, испробају седење у вагон-ресторану и виде велику мапу српских пруга.

У сали авио-саобраћај престављена су три међународна аеродрома у Србији, историја ваздухопловства и институције у ваздушном саобраћају, а посебна занимљивост су симулатори слетања на аеродроме.

У петој сали представљени су луке и бродоградилишта у Србији, нови савремени системи и уређаји за управљање пловидбом, а део сале посвећен је улагањима у комуналну инфраструктуру, укључујући фабрике воде и постројења за пречишћавање отпадних вода, као и савремене системе за прикупљање и прераду чврстог отпада.

Посетиоци изложбе могу да виде и мултимедијалну презентацију “Београда на води” и прођу виртуелну туру кроз насеље. Такође могу да виде како изгледају места на којима ће се градити станови за припаднике војске, полиције и безбедносних служби и погледају сегменте огледног стана.

Скупу су присуствовали и начелници округа Србије.