Председник Србије Александар Вучић је, у оквиру посете Кладову, обишао радове на реконструкцији деонице државног пута од Голог Брда до Кладова у дужини од 34 километра које изводи Штрабаг.

Александар Вучић је током разговора са радницима и представницима локалне власти истакао да је тај пут веома значај за грађане тог дела Србије.

„Овај пут је жила куцавица источне Србије“, истакао је Вучић.

Такође, добио је информацију да ће обнова и реконструкција пута од Зајчара до Неготина бити завршена до 15. октобра.

Вучић је позвао телефоном министра финансија Синишу Малог и договорио са њим да се до краја године обезбеди из буџета додатних девет милиона евра за реконструкцију путева.

Председник се том приликом интересовао и за друге путеве у том крају, на пример, за пут од Неготина до Брзе Паланке у дужини од 30 километара, затим пут до Клокочевца и ка другим местима.

Разговарао је са радницима, питао их да ли има још људи заинтересованих да раде послове у нискоградњи и какве услове имају…

Вучић је указао да тај део земље има велики потенцијал за развој туризма.

„Источна Србија је буквално чудесна“, нагласио је он.

Вредност радова пута од Голог Брда до Кладова је 592 милиона динара, а посао ће бити готов у наредних десетак дана, јер је остало да се заврши још километар и по ове деонице.

Обиласку је присуствовао и министар грађевинарства Томислав Момировић, као и председници општина источне Србије.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Александар Вучић (@avucic)

„Драгуљ српске енергетске технололгије“

Председник Вучић је затим обишао у ХЕ „Ђердап“ 1 реконструисане машинске просторије, реконструисану бродску преводницу на ХЕ „Ђердап“ која је изузетно важна за пловидбу на Дунаву, а затим и обновљени Командни торањ за управљање бродске преводнице на Дунаву, који је обновљен и где је уграђена модерна опрема.

Како су председнику објаснили надлежни у торњу, сада је све компјутеризовано, а како то функционише уверили су се лично Вучић и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, који су притисцима на дугмад покренули систем.

„Овај пројекат представља драгуљ српске енергетске технололгије и нама је драго што је европска унија могла да учествује у томе да животни век ове инфраструктуре продужи за наредних 30, 40 година. Друга важна ствар јесте да Србија и ЕУ деле транспортну политику, Дунав као међународна река је веома важан и Србија има велики део у тој широј мрежи. Овим ћемо повећати ефикасност и одрживост овог пловног пута“, рекао је Фабрици.

Председник је истакао да је Србији враћена обновљен и модернизован међународни водни пут, што и представља пројекат адаптације бродске преводнице.

Како је рекао, то инжењерско чудо служи за превођење бродова у из горње у доњу воду и обрнуто.

Хвала Европљанима на томе, поручио је Вучић и прецизирао да је вредност пројекта 28,5 милиона евра, од чега су нам дали 11 милиона евра, док смо ми обезбедили 17,5 милиона по најнижим каматним стопама и по најповољнијим условима.

Сада су новим инжењерским решењима смањени застоји и прекиди пловидбе, напоменуо је Вучић и истакао да сада провођење бродова траје сат и по, док је раније било потребно више од два сата. Такође смањени су застоји и прекиди пловидбе.

Вучић је казао да је пројекат урађен веома прецизно и брзо и да су уз немачку компанију учествовале и две спрске фирме које су урадиле више од 60 одсто посла.

„Улажемо још 380 милиона евра у ХЕ ‘Ђердап'“

Најавио је да ће држава уложити још 380 милиона евра у ревитализацију система ХЕ „Ђердап“ у наредних 10 година, како би могао да добије додатних 50 мегавата струје.

„Кључно питање напретка Србије је питање енергетског снабдевања и енегетске безбедности наше земље“, поручио је председник.

Истакао је да Србија троши све више струје, не само зими већ и лети, као и да су се грађани навикли на много удобнији живот и не размишљају да ли ћемо имати довољно ресурса и струје у нарендом периоду.

„Ми ћемо у ревитализацију система ХЕ ‘Ђердап’ да уложимо у наредних 10 година још 380 милиона евра, то је важан задатак за ЕПС. Ђердап мора да добије нових 50 мегавата за производњу струје“, нагласио је Вучић.

Додао је да ће се као председник борити за то, ако буде неслагања са владом, да се више улаже у енергетску инфраструктуру.

„Дунав кроз Србију дуже пролази него кроз било коју земљу. Инжењер Хуго Лутер је пре око 125 година предожио да се овде подигне постројење за произовдњу струје“, подсетио је Вучић и додао да је то после за закашњењем и урађено.

Председник је казао да су три важна аспекта реконструисане бродске преводнице: енергетска, економска и еколошка.

Истиче да су последњи радови ту урађени још давне 1970. године, као и да је тада „Ђердап“ био симбол моћи и велике Југославије.

„Градимо овде и нове путеве, од Кладова до Доњег Милановца и до Глупца, као и брзу саобраћајницу до Беогада, затим путеве према Рткову и Брзој Паланци, реконструишмео пут Неготин – Зајечар… Све то радимо у годинама када српска држава поново има економску снагу и моћ и када верујемо да велики број наших људи може да се врати назад у своју земљу“, навео је Вучић.

„Морамо да бринемо о енергетској безбедности“

Вучић је казао да сви који не размишљају о енергетској будућности Србије нису одговорни и да он не жели да прича само оно што се народу свиђа, као и да сада морамо да водимо рачуна о томе да у наредним годинама не увозимо струју по високим ценама.

„Треба да гледамо на нашу децу, да њима не оставимо дебалансирану ‘Електропривреду’, већ да ширимо капацитете и размишљамо о будућности. Наше потребе за струјом и гасом расту и 10 до 30 одсто годишње, што такође говори о наглом скоку стандарда. Зато ћу се борити за енергетску сигурност и раднике који производе струју“.

„Србија ће имати велики хемијски комплекс и Луку Прахово“

Председник је нагласио да следе огромна улагања пројекта на Дунаву која ће додатно развити исток Србије.

Поручио је да ће Србија изградити велики хемијски парк у Прахову и покренути Луку Прахово.

„Не могу да кажем са сигурношћу када ће то бити, нећу да обећам, али имаћете информацију за два до три месеца. Морамо да имамо велики хемијски комплекс и Луку Прахово“, рекао је Вучић у Кладову одговарајући на питање новинара о покретању.

Вучић је истакао и да је исток Србије бисер, а да се о њему најмање говори, као и да је део популације одлазио трбухом за крухом, јер нису имали посла.

„Морамо да им помогнемо у креирању посла“, указао је председник наводећи да ће се то решавати као што се решавао борски рудник, где сада сви знају да имају будућност и да ће живети боље, где им и имовина вреди више.

Он је напоменуо да се поводом хемијског парка раде анализе да би се пронашле компаније које би дошле дугорочно, а то би утицало и на људе да се врате у земљу.

Истиче да када просечна плата достигне 900, 1.000 евра људи ће кренути да се враћају у земљу што је показало естонско и литванско искуство, а да је циљ да то достигнемо 2026. године.

Напомиње и да се у претходних 50 година није улагало као до сада у исток Србије, додајући да се то чини, јер не могу сви у Београд, као и да Србија не сме да буде само Београд.

Вучић је рекао да ће се развијати и железнички коридори и изразио наду да ћемо приликом посете највиших еврпоских званичника ускоро моћи да потпишемо и уговор о изградњи пруге Беогад – Ниш и до границе са Македонијом.

Захваљујући градњи брзе пруге на том правцу за само 4,5 сата моћи ће да се стигне од Суботице до Скопља и то за само неку годину, навео је Вучић.

„Са Ђердапа, истока Србије поново се рађа Србија, економски снажна и јака Србија. Желим вам добру и мирну пловидбу. Живела Србија“, поручио је Вучић на крају свог обраћања.

Након обиласка ХЕ „Ђердап“, планирано је видео обраћање европске координаторке за коридор Рајна-Дунав Инес Ајале Сендер и директора Европске извршне агенције за климу, животну средину и инфраструктуру Дирка Бекерса, а потом ће се медијима обратити шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и председник Вучић.

На крају посете Кладову председник ће обићи радове на реконструкцији деонице пута од Поречког моста до Голог брда дуге 21,6 километара коју изводи предузеће Србија ауто-пут.