Детаљно украшена керамичка лампа пронађена је на археолошком локалитету Акве, простор данашњег Прахова. Реч је о некада важном утврђеном граду на обали Дунава из времена Римског царства и раног средњег века. Град Акве, на латинском ,,Aquae”, био је један од кључних римских градова са простора данашње Србије и несумњиво најзначајнији у Подунављу између Виминацијума и ушћа Тимока у Дунав.

Значај града Акве потврђује и то што је био епископско седиште, о чему сведочи име аквенског епископа Виталија међу осталим епископима на Сердичком сабору 343. године. Отуд, уз богате археолошке налазе паганског карактера који су раније представљени на фејсбук страници Упознајте Борски округ, на овом локалитету су пронађени и предмети са хришћанским мотивима који датирају из касне антике или раног средњег века.

Ту се може уврстити приказана керамичка лампа, дугачка 7 центиметара, која се истиче дршком у облику крста. Потиче из 6. века. Око отвора је украшена четворокраком звездом са двема полукружним линијама и тачком између кракова, као и са две тачке лево и десно од врха сваког крака звезде. Диск је двема линијама одвојен од рамена лампе. Унутрашња линија спаја крст са дршке и кљун, док се спољашња такође пружа од крста и потом се накривљује ка низу линија са задебљењем на крају којима је украшено раме, са обе стране лампе.

Кљун лампе недостаје. Дршка је израђена у облику крста са крацима исте дужине који се ка својим крајевима шире, изузев крака који се спаја са реципијентом. Облик крста је додатно наглашен дебелим украсним линијама. Лампа је израђена у калупу. Упркос масовној производњи и свакодневном коришћењу, лампе су такође имале сакралну и церемонијалну употребу.

Керамичка лампа са археолошког локалитета Акве чува се у неготинском Музеју Крајине.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.