Сарадња Сектора за ванредне ситуације, штабова за ванредне ситуације, локалних самоуправа и других институција у чијој је надлежности реаговање на елементарне непогоде од изузетне је важности за превентивно реаговање и смањење ризика и штете од евентуалних поплава и других ванредних ситуација, оцењенa је данас у Зајечару.

Државни секретар Бојан Јоцић, на састанку са представницима  локалне самоуправе и командантима и начелницима штабова за ванредне ситуације Борског и Зајечарког управног округа, истакао је да сви, заједно, у оквиру својих надлежности треба да учине све како би се смањиле последице изазване ванредним ситуацијама.

Јоцић је нагласио да је циљ ових састанака, који су до сада одржани у пет округа у Србији, који обухватају укупно 35 локалних самоуправа, дефинисање кризних тачака везаних за проблеме који се услед елементарних непогода појављују сваке године на истим местима.

Према његовим речима, потребно је на основу тога дефинисати јасан план мера које треба предузети у наредном периоду како би се те тачке санирале.

„Суштина је да сви делујемо заједно, у синергији, и да заштитимо људске животе и имовину грађана. Република Србија трудиће се да обезбеди сва неопходна средства како би се проблеми који постоје решили“, рекао је Јоцић.

Начелник Републичког штаба за ванредне ситуације, Лука Чаушић истакао је да ова иницијатива коју је покренуо министар унутрашњих послова Александар Вулин, већ даје резултате јер су већ уочени проблеми са којима се окрузи сусрећу и већ се ради на њиховом системском решавању.

„Циљ ових састанака је да се појачају превентивне мере, дефинишу кључни проблеми и изнађу најбоља решења за њихово решавање“, закључио је Чаушић.

Градоначелник Бора Александар Миликић истакао је да је та локална самоуправа у претходном периоду у значајној мери дала допринос раду Сектора за ванредне ситуације, што свакако не би могла да уради без добре координације са државом. Он се захвалио ватрогасно-спасилачкој јединици и начелнику Полицијске управе на помоћи у подизању капацитета локалне самоуправе за адекватно реаговање и заштиту од поплава којима је овај округ био погођен.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић истакао је да се Зајечарски округ 2010. сусрео са највећим проблемима изазваним поплавама, што је била велика опомена и упозорење и када је град уз помоћ Републике санирао последице и обезбедио обале Белог Тимока.

„Ради се и даље. Природа је постала све суровија, суочавамо се са штетама насталим услед бујичних вода, клизишта, поплавама и те проблеме треба да решимо“, навео је Ничић.

Начелник Борског управног округа, мр Владимир Станковић је изразио задовољство због одличне сарадње Зајечарског и Борског округа, као и повезаност свих локалних самоуправа: Књажевца, Соко Бање, Бољевца, Зајечара, Бора, Кладова, Неготина и Мајданпека, као и сарадња свих институција два округа уз координацију ресорних министарстава Владе Републике Србије.

У свом излагању, исказао је поштовање према бившим члановима Штаба за ванредне ситуације који су нас прерано напустили услед пандемије Ковид-19, а били су изузетно активни и битни за функционисање Штаба. Због пандемије је у 2020. години било 48%  (наспрам 2019.г.), мање пожара на отвореном простору у Борском управном округа, што јасно указује да је људски фактор у највећој мери узрочник истих, а са друге стране људски фактор је и најбитнији у превентиви, санирању и одржавању, па је похвално што су сектори полиције и ватрогасно-спасилачке бригаде са територије Борског управног округа добиле младе професионалне кадрове у својим редовима у протеклој години.

Председници локалних самоуправа БУО: Града Бора и Општина Неготин, Мајданпека и Кладова су у својим излагањима навели проблеме са којима се сусрећу.