Бронзани крст енколпион, односно привезак за огрлицу у облику крста са представом светитеља или Исуса Христа, потиче из 11. или 12. века. Један је од типичних накита сакралног карактера који су налажени на просторима насељеним хришћанским живљем, па тако и у данашњој источној Србији. Карактеристичан је за некадашње урбане центре и трговачке путеве.

Део је археолошке збирке Музеја Крајине у Неготину. Дугачак је 5,2 центиметра и широк 2,6 центиметара. Састоји се из два дела добијена ливењем која су повезана шарниром на врху и дну крста, од чега је доњи шарнир оштећен.

Приказани део крста енколпиона украшен је представом неидентификованог светитеља у ставу оранса – чиме се означава став тела током молитве када су лактови постављени са стране и покрај тела, а подлактице са длановима испружене на горе. На телу су наглашени брада, очи и ребра. Скромна израда остатка тела отежава идентификацију светитеља. Неприказани део је такође украшен представом неког неидентификованог светитеља.

Овај вредни археолошки налаз, који сведочи о распрострањености предмета личне побожности, један је од ретких који до сада нису представљени на фејсбук страници Упознајте Борски округ. Нити је овај крст енколпион раније представљен, нити су било који други са овог простора или из овдашњих музеја.

Празник којим хришћани прослављају Христов повратак у живот и који симболише победу живота над смрћу јесте прикладан повод да се подсетимо стотинама година старих хришћанских предмета које баштине наши музеји. Крст енколпион из неготинског Музеја Крајине несумњиво се истиче међу њима.

Уз осврт на археолошки налаз који сведочи о потреби средњовековног човека да покрај себе има предмет који ће му представљати спону са духовношћу, нека је свим православним верницима срећан Ускрс.

Христос васкрсе!
Милош Р. Петровић

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.