,,Свети Сава мири браћу над гробом оца Немање” – Живопис са свода припрате манастира Буково израдио је Милисав Марковић из Књажевца, рођен 1863. и преминуо 1910. године. Милисав Марковић био је плодоносан сликар, иконописац и фрескописац ангажован широм Србије, нарочито у Тимочкој Крајини, те су његови радови често објављивани на страници Упознајте Борски округ. Заслужан је и за зидно сликарство овог крајинског манастира посвећеног Светом Николају Чудотворцу. Узор за живописање Букова био му је рад Стеве Тодоровића у цркви Свете Тројице у Неготину.

Претпоставља се да је манастир Буково живописан три пута, по оснивању, 1654. и 1902. године. Живопис Милисава Марковића припада трећем слоју. Поред хришћанске тематике, снажан утицај на рад Милисава Марковића имала је национална историја. У великом броју цркава у Неготинској Крајини осликао је српске владаре од Немањића до Обреновића, као и друге историјске личности, попут првог српског патријарха Јоаникија и пређашњих српских архиепископа, осликаних управо у манастиру Буково.

На приказаној фресци осликан је нередак мотив из националне историје у коме Свети Сава мири своју старију браћу, најстаријег брата Вукана и Стефана, касније првог српског краља. Сукоб између два брата окончао је Сава 1208. године, дошавши са Хиландара у домовину и поневши са собом мошти Светог Симеона Мироточивог, односно Стефана Немање, над чијим кивотом су се два завађена брата измирила. Мошти Светог Симеона Мироточивог потом су положене у његову задужбину, Студеницу, у којој сe, након неколико премештања током наредних столећа, налазе и данас.

Значајне слике Милисава Марковића са националном тематиком налазе се и у Музеју Крајине, попут Портрета Хајдук Вељка и Портрета кнеза Михаила, насталих пре ауторовог живописања манастира Буково.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.