Министарка државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Марија Обрадовић и шеф Делегације ЕУ у Србији амбасадор Сем Фабрици разговарали су данас о сарадњи у области реформе јавне управе у нашој земљи, као једном од приоритета процеса европских интеграција.

Том приликом је оцењено да је досадашња сарадња на пројектима Министарства државне управе и локалне самоуправе, које ЕУ подржава и финансира, била добра, као и да има простора за њено даље унапређење, у складу са препорукама из Извештаја Европске комисије за 2020. годину.

На састанку је закључено да је важно промовисати реформу јавне управе у јавности и њену препознатљивост, при чему ЕУ обезбеђује значајна средства за реформисање овог важног сектора.

Током разговора размењена су мишљења о новој Стратегији реформе јавне управе са пратећим Акционим планом, чија је израда текла веома транспарентно, уз учешће свих релевантних чинилаца и партнера и Делегације ЕУ у Србији.

Министарка је најавила и доношење читавог сета закона који се односе на систем плата, имајући у виду да је њихова примена услед пандемије коронавируса и потребе да се дође до квалитетнијих решења одложена за следећу годину.

Такође, Обрадовић је најавила доношење измена Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја и о Заштитнику грађана, али и активну подршку реформи сектора локалне самоуправе, од расподеле средстава из Буџетског фонда, до доделе средстава за успостављање јединствених управних места у градовима и општинама.

Она је истакла да ће посебну пажњу током мандата посветити оснаживању жена лидера на локалу, имајући у виду чињеницу да данас у Србији 20 градова и општина воде жене и да су оне на челу 29 градских и општинских скупштина и 73 градске, односно, општинске управе.

Министарка је позвала Делегацију Европске уније у Србији да подржи будуће пројекте који ће се односити на њихово умрежавање и оснаживање.

У разговору је поздрављено унапређење еУправе, посебно у време пандемије коронавируса, и проширивање броја услуга које држава на овај начин нуди привреди и грађанима.

Такође, било је речи и о професионализацији државне управе, решавању питања великог броја државних службеника у в.д. стању, али и о реализацији конкретних пројеката на којима Министарство сарађује са Делегацијом ЕУ у Србији, наводи се у саопштењу Министарства државне управе и локалне самоуправе.