На данашњи дан 2017. године настала је фејсбук страница Упознајте Борски округ. Из идеје историчара заљубљеног у свој завичај, неочекивано достигла је онолико пратилаца, колико када би живело у једном месту, то место било би пето по величини у целом округу.

Поред жеље да житељи од Злота до Корбова и од Бољетина до Кобишнице сазнају више о завичају, глас се шири и до људи који нису упознати са овим кутком наше земље. Глас који Србији и расејању дочарава да овдашња насеља крију више од туристичког и рудног потенцијала, те да није само природа овај крај начинила богатим, већ и људи.

Неготинска Крајина, Кључ, Пореч, Бор, цела област крупним је словима уписана у историји. Иако демографски мала, овдашња насеља су по свим другим мерилима итекако велика. Од Рудне Главе, чије име знају археолози широм света, преко Костола са Трајановим мостом, до Радујевца, прозора у свет Кнежевине и Краљевине Србије. Уз неизоставни Лепенски Вир.

Школски уџбеници неретко спомињу овдашње топониме. Међутим, реч је тек о делићу овдашњег богатог наслеђа.

– Мајданпек није градић изникао за време СФРЈ, већ је његово име истицано и на картама Османског царства и Хабзбуршке монархије.
– Неготин није само Хајдук Вељко или Стеван Мокрањац, већ источни стуб Кнежевине Србије.
– Бор није само ,,град рудник”, већ је, заједно са ретко помињаним Кривељом, донео развој какав млађи нараштаји тешко могу замислити.
– Кладово, Доњи Милановац, Прахово и околина крију пребогато наслеђе Римског царства, које се, ван стручних кругова, ретко помиње.
– Текија и Брза Паланка, којих често данас нема на картама, знани су били од Шварцвалда до Црног мора.

Иза садржаја крију се и установе које су помогле раст странице, попут Центра за културу Кладово са директорком Жаклином Николић, Музеја рударства и металургије, чија је библиотекарка Драгана Игњатовић помогла бројном литературом, као и Драган Стојменовић из Завичајног одељења Народне библиотеке Бор. Велика захвалност дугује се и појединцима, попут етнолога Александра Репеџића и наставника историје Славише Јеремића из Мајданпека, те Велимира Владића, вишедеценијског хроничара Пореча, потом Сузане Михајловић-Јовановић, уреднице неготинског ,,НГ портала”, као и Владимира Станковића, захваљујући коме се садржај објављује и на сајту округа.

Посебно хвала пратиоцима. Захваљујући Вама, фејсбук страница заснована на ентузијазму, опстаје оволико дуго. Управо зато Упознајте Борски округ је страница свих нас. У то име, честитам Вам још једну годишњицу.

Милош Р. Петровић

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.