Председник Александар Вучић обишао је данас радове на рехабилитацији пута Голубац – Доњи Милановац, дужине 55,5 километара, који су почели пре неколико дана.

Вредност радова износи око 1,3 милијарде динара.

Вучић је констатовао да је пут, чија је обнова започела, изузетно лош.

„Само смо га крпили 40 година”, рекао је он.

Истакао је да је циљ да цео пут од Голупца, преко Великог Градишта, Доњег Милановца, до Кладова, буде потпуно нов.

„Моје питање је може ли то до 15. јуна наредне године”, упитао је Вучић извођаче радове и добио потврдан одговор, уколико временски услови не буду препрека.

„У најгорем случају, до краја јуна, да буде спремно пред јул и август следеће године, да подигнемо и плаже у овом крају”, рекао им је Вучић.

Он је поновио да путеви у Србији, посебно источној, нису обнављани 50 година.

„Неће да нам дођу наши људи из иностранства, кад виде да су лоши путеви. Уз нове путеве, и нове садржаје, доћи ће, а можда и остану”, рекао је Вучић.

Он је истакао да ће до краја године бити завршен пут Доњи Милановац – Кладово.

„Онда остаје 35 километара, до јуна, да спојимо све и онда ћемо имати фантастичну Дунавску магистралу”, рекао је Вучић.

Подсетио је да је Рамска тврђава дивно место, да је недалеко одатле Дунав најшири, да је Рамска тврђава обновљена, Голубачка такође, да се ради на Фетислам тврђави…

„И уз све то, сада ћете да имате нов пут, и тешко је пронаћи лепши део Србије. Зато често долазим овде, јер можемо много да урадимо”, рекао је Вучић.

Представник надзорног органа Путева Србије Владимир Петровић рекао је за Тањуг да радови обухватају уклањање постојећих слојева асфалта, ојачање постојеће коловозне конструкције, побољшање дренажног система, израду нове вертикалне и хоризонталне сигнализације, као и промену еласто одбојне ограде.

„Тренутно су радови на скидању постојећег асфалта, а по завршетку радова деоница ће бити пресвучена новим асфалтним слојем дебљине 14 центиметара”, рекао је Петровић.
Навео је да су при крају радови на деоници од Доњег Милановца до Рудне главе, дужине 21 километар, и да ће бити завршени крајем следеће седмице.

Обнову саобраћајнице Доњи Милановац-Голубац финансирају Министарство грађевинарства, саобраћаја инфраструктуре и ЈП „Путеви Србије”.

Извођачи радова су Србијааутопут д.о.о и ПЗП Пожаревац д.о.о.

Рок за завршетак радова је 19. април 2022. године.

Радове на овој деоници Дунавске магистрале , који су почели 19. августа, са председником су обишли министар грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, директор ЈП „Путеви Србије” Зоран Дробњак и директор „Коридора Србије” Александар Антић, председник локалне самоуправе Мајданпек, Драган Поповић.