Сматра се да је 11. августа 1813. најславнијег јунака овога краја, Хајдук Вељка Петровића, погодило топовско ђуле које га је истог трена усмртило. Датум није сасвим поуздан, премда се зна да се то одиграло између Светог Илије и Велике Госпојине. Ипак, тај 11. август јесте датум када обележавамо смрт славног јунака.

Тога дана ове године, уз годишњицу смрти Хајдук Вељка, тихо је осванула вест о смрти још једне истакнуте личности Неготинске Крајине. Личност која није била савременик Хајдук Вељка, већ наш савременик. Сликар Драгољуб Стајковић Стајк, велико име сликарства овога краја, преминуо је у својој родној Кобишници.

Реч је о истакнутом уметнику који је у Нишу похађао Средњу уметничку школу, док је академско звање стекао у Паризу на Академији лепих уметности. Усавршавање је наставио у Холандији и Италији, те је излагао широм Европе, али се враћао свом родном крају и Кобишници. Родни крај је Драгољубу Стајковићу такође представљао инспирацију. Једно од дела проистеклих из такве инспирације, јесте акрилик ,,Вељко, Вук и Стана”.

Ово ликовно дело објављено је на фејсбук страници Упознајте Борски округ пролећа 2020. године. Дело које спаја Драгољуба Стајковића и Хајдук Вељка, онако, нажалост, како су 11. августа 2021. у јавности још једном спојена велика имена Неготинске Крајине. Можда је тај период од Светог Илије до Велике Госпојине предодређен за одлазак овдашњих истакнутих личности у историју.

У знак сећања, још једним спојем Драгољуба Стајковића и Хајдук Вељка подсетићемо се истакнутог крајинског сликара и истакнутог крајинског војводе. Акрилик завршен 1997. године, димензија 50 х 60 центиметара, уз Хајдук Вељка представља још две историјске личности повезане са историјом овога краја.

Лево од Хајдук Вељка, Драгољуб Стајковић је осликао силуете Вука Караџића, својевремено становника овога краја, и Чучук Стане, рођене као Стана Пљештић у Сиколу. Инспирација несумњиво јесте пронађена у преломним историјским тренуцима за Крајину од пре два столећа, али комплексно ликовно дело такође приказује обрисе грађевина типичних за Неготинску Крајину и данас.

Акрилик који нам говори много прича, Драгољуб Стајковић је по завршетку поклонио Музеју Крајине који је ово дело сместио управо у сталну поставку Музеја Хајдук Вељка.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.