У част изградње Трајановог моста, својевремено највећег моста на свету који се налазио између данашњег села Костол и Дробета Турну-Северина, римски Сенат је у периоду између 104. и 111. године ковао новац са приказом овог чуда римског градитељства. Иако је његов изглед на кованицама поједностављен, са обзиром да је Трајанов мост имао 20 стубова, највећи светски нумизматичари слажу се да је о њему реч, имајући на уму да идентичан изглед тако комплексне грађевине није било могуће представити у потпуности.

Са једне стране бронзане кованице налазио се лик цара Трајана, док је са друге била представа моста, дело цара Трајана, али првенствено архитекте Аполодора из Дамаска. Тако је од града Рима до свих делова царства, које је управо у то време достигло своје највеће границе, кружио новац са приказом градитељског подухвата којим се поносио цар Трајан, а о коме и данас сведоче остаци крај села Костол у општини Кладово.

Изглед једне од кованица приказан у горњем делу илустрације, део збирке Америчког нумизматичког друштва (American Numismatic Society);
За доњи део илустрације искоришћен ликовни приказ изградње Трајановог моста, дело румунског илустратора Радуа Олтеана, раније објављено на страници Упознајте Борски округ.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.