Познато је да је подунавски део Борског округа био изразито жив и са мноштво каструма и насеља током Римског царства, о чему нам сведоче и бројни сачувани предмети, међутим, мање се зна да су и на самој територији Бора Римљани оставили трагове.

Иако су највећим делом римске оставштине уништене рударством, мања истраживања показала су да су постојала римска утврђења.

Занимљиво, антички остаци били су сачувани све до почетка 20. века, када је започето са интензивним рударењем на овом простору.

Један од боље сачуваних сведока римског присуства, било је и римско гробље, у коме је сачуван и саркофаг, али и бројни римски новчићи, фрагменти керамике и рударски алат на брду Тилва Рош.

Са друге стране, поред сведочења о фортификацијама, у долини Борске реке налази су говорили о постојању римског цивилног насеља.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.